Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kérdésessé váltak a támogatások és a fejlesztések

A tavalyi 5 milliárd után idén várhatóan 7 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz Zuglónak a kormányzati elvonások miatt. Zugló négy alpolgármesterét kérdeztük, hogy az általuk felügyelt területeket miként érinti a szűk költségvetés. 

A kormányzati elvonások veszélyeztetik a Gondoskodó, Zöld, Fejlődő, Biztonságos Zugló program megvalósítását – szögezte le Hajdu Flórián alpolgármester. – Kétségessé vált a kerületben élők támogatása, a fejlesztések akadozhatnak. Az MSZP-Összefogás Zuglóért frakció javaslatára bevezetett szociális juttatások, az év végi támogatás az idősek részére, az intézményi karácsonyfa-akció, a szépkorúak elismerése, a méltányossági közgyógyellátás kibővítése, a bárányhimlő elleni ingyenes oltás, a születési támogatás, a szociális ösztöndíj, a Zuglói Nyugdíjasokat Támogató Alap, a fűtéstámogatás mind veszélybe kerülnek a kormányzati elvonások miatt. Bizonytalanná vált a drogprevenciós tevékenységet folytató Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működése is. 

Hajdu Flórián rámutatott: az előző ciklusban megkezdett fejlesztések sem folytatódnak a tervezett ütemben. Az elvonások miatt az önkormányzati tulajdonú közutak, zöldterületek karbantartására és a játszóterek felújítására is kevesebb jut. A Szomszédom a rendőr! és a Szomszédom a rendész! program folytatása is bizonytalan, sőt a rendészet és a polgárőrség feladatellátása is veszélybe kerülhet. Kérdésessé vált az elmúlt években duplájára emelkedett kameraszámú térfigyelő rendszer bővítése.

Hajdu Flórián gazdálkodásért felelős alpolgármester.
Fotó: Subits-Tóth Gergő

 

 Kreativitás kell a sportélet működtetéséhez

Az önkormányzat költségvetésének drasztikus megnyirbálása a kerületi sport- és tábori életben is érezteti hatását. Horváth Zsolt alpolgármester szerint nagyjából 20 százalékos elvonást kell majd pótolniuk annak érdekében, hogy ezt az évet valahogy kihúzzák.

– A tavalyi költségvetésünk kiegyensúlyozottabb volt, de már akkor szükség volt az önerőnkre és a kreativitásunkra. Így valósult meg egy játszótér, egy mezítlábaspark, a baba-mama pad és az ivókút a Mogyoródi úti sporttelepen. Segítségünkre volt, hogy a kerületi műfüves kispályák működtetését megkaptuk, ami pluszbevételt jelentett számukra.

Horváth Zsolt szerint ugyanerre a kreativitásra idén is szükségük lesz, mert a 20 százalékos elvonás nem mehet a szolgáltatások és a programok rovására.

– Tervünk, hogy a Kövér Lajos utcai sporttelepen magunk üzemeltessük a büfét, hogy a Mogyoródi pályán megépítsük a nagyobb játszóteret, rendezzük a terepet, felújítsuk a kondiparkot, és a nyári táborokat legalább a tavalyi színvonalon tudjuk működtetni. Ezért azon dolgozunk, hogy minél több területet hasznosítsunk, és az így szerzett bevételekkel próbáljuk kompenzálni költségvetésünk csökkentését.

Horváth Zsolt az intézményrendszer hatékonyságának javításáért és sportért felelős alpolgármester.
Fotó: Subits-Tóth Gergő

 

Az állam helyett állják a számlát

Rózsa András alpolgármester szerint az elvonások miatt bizonytalan, nehezen tervezhető helyzet állt elő, ráadásul nem tudni, mikor döntenek az önkormányzatok feje felett valamiről. 

– A költségvetési elvonások lassítani fogják a lakhatási válságra adott válaszainkat, amelyekhez már szakpolitikailag és rendeletileg is készen állt a háttér, de ez a helyzet egyértelműen a kerületi vagyon romlásához fog vezetni – magyarázta Rózsa, aki a kerület egészségügyi ellátásával kapcsolatban kiemelte: a fejlesztés kérdésessé vált, sőt a meglévő szolgáltatások színvonalat is nehezen tudják fenntartani. – Szívesen újraindítanánk a Hermina úti labort, de az elvonások miatt még a közelében sem vagyunk annak, hogy ehhez forrást tudjunk biztosítani. Az egészségügyi ellátórendszer már eleve alulfinanszírozott állami szinten, ezt egészíti ki az önkormányzat. Ez javarészt önként vállalt feladat, sok esetben az állam helyett álljuk a számlát. 

A közlekedésfejlesztés terén sem valósulhatnak meg átfogóbb fejlesztések, például parkolóhelyek létesítése, utak szélesítése. Csak olyan kisebb korrekcióra lesz lehetőség, mint egyes útvonalak forgalomcsökkentése, a teherautó-forgalom korlátozása, irányváltoztatás, talán zebratelepítés.

Rózsa András költségvetésért, egészségügyért, közlekedésfejlesztésért és lakásügyért felelős alpolgármester.
Fotó: Subits-Tóth Gergő

 

Veszélyben vannak a rászorulók  

Idén megszűnik a járványhelyzet miatti veszélyhelyzeti juttatás, nem lesz új telephelye a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központnak, valamint a civil szervezeteknek nyújtott anyagi támogatás is veszélybe kerül. A kerületben nagy hangsúlyt helyeznek a szociális juttatásokra, ezért is vezették be tavaly a járvány miatti veszélyhelyzeti juttatást, amire idén az elvonások miatt nem lesz lehetőség – tudtuk meg Szabó Rebekától. Az alpolgármester hozzátette, azon dolgoznak, hogy a rászorulóknak nyújtott segítséget ne kelljen csökkenteni. 

– A kerületnek sok intézménye van, bölcsődék, óvodák, de a szociális ellátórendszer épületeit is karban kell tartani, és sok esetben felújítási munkákra is szükség lenne. Korszerűsítésre, felújításra idén szinte semmi nem lesz, pedig az energiahatékonyságnak fenntarthatósági szempontból is komoly szerepe van – magyarázta az alpolgármester. A választókörzetében lévő Rákosmezei tér felújítására is lehetetlen lesz idén fedezetet találni, és ugyanez a helyzet a kutyafuttatók fejlesztésénél is. 

Szabó Rebeka társadalompolitikáért és a környezetvédelemért felelős alpolgármester.
Fotó: Subits-Tóth Gergő

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb