Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Két év alatt 100 millió forintot takarít meg Zugló: ezentúl olcsóbban vásárol földgázt és villamos energiát

A képviselő-testület szeptemberi ülésén módosította Zugló adórendeletét, és arról is határoztak, hogy kedvező árajánlata alapján az önkormányzat a földgázt a NKM Energia Zrt-től, míg a villamos energiát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft-től vásárolja. Ezen kívül a képviselők döntöttek a komposztáló program kibővítéséről, támogatások odaítéléséről, de szó esett az új betonkeverő üzemről is. A testület határozata szerint ajánlattételi felhívást tesznek közzé az orvosi rendelők felújításra, és pályázatot írnak ki Zugló zöldfelületeinek kétévi gondozására.

Az ülés kezdetén Horváth Csaba polgármester (MSZP) kérésére a testület egy perces néma felállással adózott a közelmúltban elhunyt Kamuti László négyszeres világbajnoki ezüstérmes vívó, a BVSC korábbi szakosztályvezetőjének emléke előtt.

Betonkeverő üzem

Kisné Szivcsovics Nikolett (Momentum) és Victora Zsolt (MKKP) képviselők a Rákospatak utca – Csömöri út kereszteződésében létesített, lakosságot zavaró betongyártó üzem ügyében tettek napirend előtti felszólalást. Tiba Zsolt jegyző tájékoztatásából kiderült, az önkormányzatnak és a Polgármesteri Hivatalnak szinte semmilyen hatásköre nincs a betonkeverő üzem megszüntetésére, mert az magánterületen működik, a cég pedig nem végez bizonyíthatóan betonárusítást. A Hatósági osztály végzett zajmérést, azonban ennek eredménye nem elégséges az üzem bezárásra. Horváth Csaba jelezte, levelet ír a betonkeverő üzemeltetőjének, amelyben jogkövető magatartásra és a betoneladási tilalomra hívja fel a figyelmét.

Beszámolók elfogadása

A képviselő-testület elfogadta a kerületi rendőrkapitányság 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolót. A testület arról is határozott, hogy a XIV. kerületi kapitányságot bruttó 1,9 millió forintos támogatásban részesíti. A megszavazott pénzt a Zuglóban szolgáló állomány munkájának támogatására és munkakörülményeinek javítására lehet felhasználni. A vita során Pécsi Diána (MSZP) és Rozgonyi Zoltán (Fidesz) képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt évben a kerületi kapitányság betöréssel kapcsolatos nyomozási eredményessége romlott, a rendőrök közterületi jelenléte pedig csökkent.

Váradi Attila rendőr alezredes, kapitányságvezető válaszában kifejtette, idei céljaik között szerepel a gyorsaság és a hatékonyság növelése. Mint mondta, a közterületi jelenlét 2019-ben azért csökkent, mert delegációk és egyéb rendezvények biztosítására elvezényelték a zuglói rendőröket. Ezen túlmenően a grémium jóváhagyta még a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft., a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft., a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. és a Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. 2019. évi tevékenységéről szóló jelentést is.

Fotó: Balogh Róbert

Energia és földgáz

A testülete érvényesnek minősítette a földgáz, illetve a villamos energia beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárást. Árajánlata alapján a tender nyertese az NKM Energia Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft. lett. A testület idén júniusban döntött arról, hogy 2021-22-re az energiaköltségek mérséklésére valamennyi önkormányzati tulajdonú intézményre kiterjedően földgáz és villamos energiaszállítási tendert ír ki.

Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) szóbeli kiegészítésében kiemelte: a kerület így két év alatt várhatóan 100 millió forintot takarít meg. Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy Egyesülete már három éve javasolta az energia pályázat kiírását, ami most tíz százalék megtakarítást hoz.

Rendelőfelújítás és park karbantartás

A grémium arról is döntött, hogy ajánlattételi felhívást tesz közzé az Egészséges Budapest program finanszírozásában megvalósuló orvosi rendelők felújításra. A projekt keretében Zugló önkormányzata 807 millió forintos támogatást nyert a kormánytól. Ebből a rendelők felújításra 657 millió, míg az orvosi az eszközpark fejlesztésére 150 millió forint fordítható. Szatmáry-Jähl Angéla képviselő (Fidesz) azt kérte a testülettől, hogy az önkormányzat olyan pályázatot írjon ki, amely lehetőséget ad a helyi, kisebb vállalkozások számára is.

A testület még arról is határozott, hogy pályázatot ír ki Zugló zöldfelületeinek kétévi gondozására. A képviselők Hajdu Flórián előterjesztői módosító javaslatára évi 1,3 milliárd helyett 960 millió forintot hagytak jóvá a feladat finanszírozására. Victora Zsolt azt javasolta, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. a kiszervezés helyett saját munkacsoporttal oldja meg a zöldfelület karbantartását. Rózsa András alpolgármester (Momentum) bejelentette, pártja támogatja ennek a lehetőségnek a megvizsgálását. Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) jelezte, korábban már végeztek vizsgálatot saját kertészeti cég felállítása ügyében, de a kiszervezés bizonyult a jobb megoldásnak. Bitskey Bence azt mondta: frakciója nem támogatja a zöldfelület gondozás kis cégek közötti felosztását, mert ilyen már volt és nem vált be. Rozgonyi Zoltán felszólalásában kiemelte, a Fidesz az önerős munkavégzést nem tartja reálisnak, ezért a nyílt közbeszerzési kiírását támogatja. Várnai László a napirend elnapolását javasolta, amit a testület elutasított.

Szerződéskötések

A képviselők hozzájárultak, hogy az önkormányzat 2021 augusztusáig meghosszabbítsa a Budapesti Metropolitan Egyetem Egressy úti campusának bérleti szerződését. A zuglói tulajdonú létesítmény bérleti díját az értékbecslő javaslatának megfelelően havi 5 millió forint plusz áfában állapították meg.

A testület arról is döntött, hogy az év végéig szolgáltatási megállapodást köt a BVSC-Zugló sportegyesülettel a zuglói nyugdíjasok, önkormányzati képviselők és hivatali dolgozók ingyenes úszási lehetőségének a biztosítására.

A képviselők jóváhagyták továbbá az önkormányzat 2020-24 közötti gazdasági programját is. A tervezet az elkövetkezendő négy évben növekvő bevételekkel kalkulál, amely mértéke 2024-re elérheti a 34,1 milliárd forintot.

Támogatások

A grémium a járvány alatti többletkiadásaik fedezésére a Zuglói Önkormányzati Rendészetet 9,8 millió, míg a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 1,4 millió forintos működési támogatásban részesítette.

A képviselők arról is határoztak, hogy a kerület 2021-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amelynek fedezetére hét millió forintot biztosítottak.

A testület ahhoz is hozzájárult, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel. A szervezet az önkormányzat és a kerületi kutyatulajdonosok közötti párbeszédet fogja segíteni. Ezen felül a képviselők a betegszállítással foglalkozó S.O.S. Transz Ambulance Alapítványnak kérelmére 200 ezer forintos támogatást szavaztak meg, amelyet a szervezet defibrillátor vásárlásra fordíthat.

Fotó: Balogh Róbert

Adónem megszűnése

A képviselők arról is határoztak, hogy jogszabályváltozás miatt eltörlik a reklámhordozók utáni építményadót, amelyet Zuglóban tavaly januárban vezettek be. Az adónem megszüntetése mintegy 60 millió forintos bevételkiesést okoz az önkormányzatnak.

A grémium határozott még a 2015 óta folyó lakossági komposztprogram kiegészítéséről. A döntés alapján ősszel a kerület három pontján nagyméretű lombkomposztálót helyeznek el a kerttel nem rendelkező, de a háztartási zöldhulladékukat komposztálni szándékozók számára. Szabó Rebeka alpolgármester (P) előterjesztői tájékoztatójában hangsúlyozta: a keretek közterületre kihelyezése kísérleti jellegű. Rozgonyi Zoltán azt mondta, nincs szükség ilyen próbálkozásokra, pártja a más kerületekben már jól bevált, házhoz menő zöldhulladék szállítást támogatja.

Szolidaritás

A képviselők többsége a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóival való szolidaritása jeléül piros-fehér szalagokat helyezett el maga előtt az ülésteremben. Hevér László György képviselő (MSZP) pedig azért emelte fel a szavát, mert a Médiatanács bejelentette, hogy a Klubrádió többször megsértette a médiatörvény előírásait, ezért nem hosszabbítja meg a rádió februárban lejáró sugárzási engedélyét.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb