Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kockás abrosz és szódavíz a Csertő parkban

Vendéglátás történeti kiállítás nyílt a Zuglói Civil Házban. A Kockás abrosz, szódavíz című tárlat a kerületi vendéglátás kétszáz évének történetét mutatja be.

A korabeli fotókkal, képeslapokkal, nyomtatványokkal és tárgyi emlékekkel gazdagon illusztrált kiállítást megtekintők a zuglói fogadók, csárdák, kávéházak, sörkertek, kisvendéglők, éttermek, presszók és az 1945 utáni vendéglátás történetével, illetve vendéglátóhelyeket kiszolgáló helyi iparosok tevékenységével ismerkedhetnek meg. Horváth Csaba polgármester köszöntőjében kiemelte: a vendéglátás mindig fontos szerepet töltött be Budapest arculatának az alakulásában. A fővárosi vendéglátásból Zugló minden időben kivette a részét.

– A Kockás abrosz, szódavíz című kiállítás megmutatja hogyan fejlődött a kerületi vendéglátás az elmúlt kétszáz évben, de bepillantást enged abba is, hogy mit őriztünk meg a hagyományaikból – jelentette ki a polgármester, hozzátéve: azért is fontos ezen iparág múltjának az ismerete, hogy a kerület tudatosan tervezhesse meg a jövőt, mert a Liget Budapest projekt nem titkolt célja, hogy minél több látogató forduljon meg a Városligetben. Ez pedig maga után vonja a vendéglátás bővülését, ezért oda kell figyelni, mert a ma meghozott döntésektől is függ, hogy miként alakul a zuglói vendéglátás a következő két-, húsz-, vagy kétszáz éve.

Saly Noémi várostörténész azt mondta: a vendéglátás története különös helyet foglal el a kultúrtörténetben. Fontos jellemzője, hogy alulnézetből mutatja meg a történelmet.
– Olyan emberi sorsokat elevenít fel, amelyeket a nagy történelem nem mutat meg, de annak hatásai meghatározzák az egyén életének alakulását – fejtette ki a várostörténész hangsúlyozva: minden vendéglátóegységnek megvolt a maga törzsközössége. Voltak olyan helyek is, amelyeket főként szakmájuk, illetve bűnözői mivoltuk alapján látogatták az emberek.

Majkó Zsuzsa, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője ismertetőjében kiemelte: a tárlat nem helyekről, hanem egy kultúráról és azokról a helyi kisiparosokról, vendéglősökről, kocsmárosokról szól, akik megteremtették azt a zuglói vendéglátást, amely vetekszik a Krúdy Gyula által ismertté tett óbudaival. Az eseményen Rusz Milán, Jászai-díjas színművész működött közre.

A Kockás abrosz, szódavíz című kiállítás december 3-ig látható a Zuglói Civil Házban.

A kiállítás megnyitóján készült képeket galériába rendezve IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb