Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Könnyek helyett szűrés

A rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet A rák ellen az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI) közös, Könnyek helyett tarts velünk című programja. A szűrések mellett tanácsadásokkal, reformétel-kóstolással, önismereti tesztekkel és vérnyomásméréssel is készültek a szervezők május 11-én.

Magyarországon az egyik leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedés, amelynek leghatékonyabb ellenszere a szűrés – hangzott el a program megnyitóján. Dr. Kiss István, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a korai felismerés, diagnosztizálás és kezelés életeket menthet, ezért arra kérte jelenlévőket, hogy népszerűsítsék a szűrővizsgálatokat.

Karácsony Gergely polgármester arról beszélt, hogy gyakran hangoztatják az egészségügy, a szűrések fontosságát, azonban sokszor elmaradnak a tettek – ezen szeretnének változtatni Zuglóban. – Minden haláleset borzasztó, de amelyeket szűréssel meg lehetett volna előzni, azok a legelfogadhatatlanabbak. Éppen ezért nagyon fontos ez a nap – jegyezte meg a polgármester.

Fotó: Képszerkesztőség

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) igazgató főorvosa kiemelte, Magyarországon a három leggyakoribb halálok a daganatos, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések, továbbá a tüdőbetegségek. Dr. Nagy András Csaba kifejtette: céljuk, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, és arra biztatta a megjelenteket, hogy a háziorvosuknál és a járóbeteg-ellátáson is kérjék a szűréseket.

Az Örs vezér téri ingyenes programon bőrrák és szájüregi daganatszűrést tartottak, azon kívül testösszetétel-mérés és ételkóstoló is volt, a ZEFI pedig különböző tanácsadásokkal készült. – Dohányzásról leszoktató, dietetikai, valamint mozgás tanácsadással vártuk az érdeklődőket, de hoztunk önismereti teszteket, itt van az egészségkerék, és mivel május a vérnyomásmérés hónapja, külön vérnyomás standunk is van – részletezte Szécsi Emese, a ZEFI vezetője.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb