Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Könyv a zuglói fegyveres ellenállókról

A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára jelent meg Eörsi László Zugló 1956 – Fegyveres ellenállás a XIV. kerületben című könyve. Az önkormányzat által kiadott művet szerdán a Lipták Villában mutatták be.

Garay Klára, a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. ügyvezetőjének köszöntőjét követően a könyv kiadásában aktív szerepet betöltő Karácsony Gergely polgármester beszélgetett Eörsi László történésszel a mű megszületéséről, illetve a zuglói fegyveres harcokról.

Fotó: Képszerkesztőség

Az 1956-os Intézet munkatársa elmondta: könyve megírásában elsősorban levéltári forrásokra támaszkodott. Mint kifejtette: a november 4-i szovjet intervenciót követően az Amerikai útnál és a Bosnyák térnél csak kisebb fegyveres ellenállás volt, azonban a Thököly út – Dózsa György út kereszteződésében a felkelők napokig tartották magukat. Hozzátette: a megtorlás során 11 zuglóit végeztek ki.

A könyvbemutató záróakkordjaként a jelenlévők kaptak egy tiszteletpéldányt Eörsi László könyvéből, melyet a szerző igény szerint dedikált. A rendezvényen a Hadart Színház Orfeum című előadásából Laurinyecz Réka és Háda János adott elő részletet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb