Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Könyv jelent meg Keleti Ágnesről

A Magyar Torna Szövetség kiadásában megjelent a Keleti 100 „Mert szeretek élni…” c. könyv, amely a 100. születésnapjához közeledő ötszörös olimpiai bajnok tornász – a zuglói Postás SE volt sportolója -, Keleti Ágnes élettörténetét dolgozza fel.

A műfaját tekintve tényirodalmi alkotás 380 oldalon 300 fotó kíséretében mesél az eltelt évszázadról, Keleti Ágnes szempontjából megmutatva a történelmi hátteret és eseményeket.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, Ági néni a mai napig a TF egyetlen olimpiai bajnoka, aki a főiskola egyesületének színeiben nyerte aranyát 1952-ben.

Alapvetően egy szavakból formált emlékoszlopot szerettünk volna emelni Keleti Ágnes részére, meghajolva a tehetsége, az eredményessége előtt – mondta Dobor Dezső a könyv társszerzője. – Az emlékoszlop az utolsó eleméig készen áll és maradandó lesz. Úgy fogjuk fel, hogy a könyvünk palackposta a jövőnknek: így éltek itt az emberek, így élt köztük egy fenomén, egy művész, aki mutatta az utat az akkori tornának és még mindig mutatja nekünk is, a derűét, az egészségét, a bölcsességét.

Nagy szerencse volt, hogy a kötetben szereplő 36 interjút még a korona vírus felbukkanása előtt sikerült elkészíteni. Régi sporttársak, olimpiai csapatagok, családtagok, tanítványok, barátok emlékeztek vissza Keleti „tetteire” és személyiségére, Ausztráliától Izraelen át az USA-ig. Köteles Erzsébet, Tass Olga, Kárpáti György életük utolsó interjúját adták a könyv számára, a megjelenést sajnos már nem érhették meg.

Keleti Ágnes tiszteletére emlékbélyeget is nyomtattak, amelyek közül a 100-as számút a bajnoknő kapta meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb