Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kormányzati kompenzációra van szükség a felemelt energiaárak miatt

A drasztikusan megugrott energiaárak miatti többletkiadásokat nem tudják kigazdálkodni az önkormányzatok akkor, amikor a Covid okozta válság idején a kormány eleve számos forrást vont meg az intézményektől. Zugló polgármestere, Horváth Csaba arra kéri a kormányt, hogy kompromisszumkészséget mutatva legyen szolidáris az önkormányzatokkal és kompenzálja őket.

Kormányzati elvonások ellenére is fejlődött Zugló a Covid-okozta válságban. Részben a kormányzati támogatásokkal, részben a fővárossal való együttműködésben, illetve Zugló a saját forrásait észszerűsítve igyekezett kezelni a helyzetet – fogalmazott Horváth Csaba, Zugló polgármestere a fővárosi közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón-, sőt még a fejlesztések sem maradtak el, hiszen megújult az Ond vezér útja, a Vezér utca, a Mogyoródi, a Róna utca burkolata, 11 szakrendelőt újítottunk fel és a több száz fa elültetése is jelzi a gyarapodást – sorolta fel.

Az eredmények fontosak, de nem elegendőek. S közben beütött az újabb válság, az energiaárak drasztikus emelkedése. Az önkormányzat feladata, hogy támogassa lakosait – jelentette ki a polgármester. A Zuglóban eddig is biztosított 27 ezer forintos fűtéstámogatás mellett az itt lakók igénybevehetik október 1-től a kormányablakon keresztül a 48 ezer forintos fűtéstámogatást is.

Az energiaköltségek radikális megugrása következtében egyre nehezebben lehet kigazdálkodni a közszolgáltatásokat. Csak a főváros számára az elektromos kiadás – közlekedés, közvilágítás, szennyvízkezelés, vízkezelés – plusz 200 milliárd forintos kiadást jelent. Országos szinten is ez a helyzet, például a MÁV Startnál 280 milliárd forint hiányzik a büdzséből. A polgármester elmondta azt is, hogy a BKV-nál a korábbi 10 milliárdos elektromos számla most 140 milliárdra ugrott fel, a többletet egyik pillanatról a másikra nem lehet előteremteni.

A budapesti polgárok napi 20-25 milliárd forint adót fizetnek be a kormány kasszájába, ezért baj esetén elvárható lenne a kompenzáció, és nem a források változatlan megvonása. A takarékosság mellett a szolidaritásra és kompromisszumkészségre is szükség lenne a kormány részéről – emelte ki a sajtótájékoztatón. Elvárható lenne az is, hogy a közösségi közlekedésben résztvevő vállalatok – a gázolaj árának megemelése miatt is – élvezhessék a rezsistopot. Hangsúlyozta, a közszolgáltatások, így a BKV működése nem a fővároson fog múlni. Addig működnek – fogalmazott világosan -, amíg áram van és a kiszolgálják őket a benzinkutaknál.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb