Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Korszerűbb tűzoltóautó állt szolgálatba Zuglóban

Modernebb felszereltségű tűzoltóautót szerzett be a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület idén nyáron Ausztriából. A Steyr 13S23 típusú speciális gépjármű megvásárlása a Zuglói Önkormányzat támogatásával a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft.-n (ZKNP) keresztül valósult meg. Az eszközt augusztus 30-án mutatták be a nyilvánosságnak.

A korábbi, önkormányzatot sújtó drasztikus kormányzati pénzügyi elvonások ellenére továbbra is elkötelezettek vagyunk a zuglóiak biztonsága mellett, ezért nem mondunk le azon alapvető törekvésünkről, hogy a városrész lakóinak életkörülményeit minden módon javítani kell – jelentette ki az eseményen Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere. Az önkéntes tűzoltók elhivatottsága, áldozatvállalása akkor hatékony igazán, ha felelősségteljes munkájukhoz a kor követelményeinek megfelelő eszközöket biztosítanak a számukra. Ez a fejlesztés valamennyi zuglói polgár élet-és vagyonbiztonságát szolgálja. A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájának sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén az év önkéntes tűzoltó egyesületének választották meg. – tette hozzá a városvezető.

Tóth Csaba, a XIV. kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy megválasztott politikusnak mindig öröm, ha közössége gyarapodásáról számolhat be. Neki személy szerint azért is különösen örömteli a modern tűzoltóautó beszerzése, mert évek óta tagja a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, amire igen büszke. „Azt kívánom bajtársaimnak és a zuglóiaknak, hogy minél kevesebbszer kerüljön sor a jármű bevetésére, de biztos vagyok benne, hogy a beavatkozás, a mentés hatékony és eredményes lesz vele” – mondta a képviselő.

„Az önkéntes tűzoltók rendkívül fontos részesei a helyi társadalomnak, munkájuk, szerepük pótolhatatlan. A városvezetés egyik fő célkitűzése a polgárok biztonsága, ezért folytatjuk az erre irányuló programjainkat, beruházásainkat” – hangsúlyozta Hajdu Flórián, a XIV. kerület közbiztonságért felelős alpolgármestere.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A Steyr 13S23 típusú tűzoltóautót Kardos Pál, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mutatta be az egybegyűlteknek. A jármű nagy kapacitású szivattyúval rendelkezik, valamint a bevetés sikeréhez hozzájárul egy aggregátor is, amely akkor is ellátja árammal az autó berendezéseit, ha a kárhelyen nincs megfelelő áramforrás. Az elnök büszkén kiemelte: a zuglói önkéntes tűzoltók 2015 óta önállóan is beavatkozhatnak, évente átlagosan 100-120 riasztást kapnak, az esetek felét hivatásos kollégáik segítsége nélkül számolják fel. A katasztrófavédelem területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Jernei Gábor, a zuglói önkéntes tűzoltók parancsnoka 2021-ben emlékérmet kapott.

Kovács-Csincsák László, a ZKNP ügyvezetője és Hajdu Flórián alpolgármester arról beszélt, hogy a közbiztonságot szolgáló önkormányzati eszközfejlesztések a XIV. kerületben működő társintézményekkel szorosan együttműködve, a szakmai igények alapján valósulnak meg. Idén a tűzoltóautó beszerzését támogatták, tavaly pedig olyan hőkamerát adományoztak az önkéntes tűzoltó egyesületnek, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a mentésben, amikor rossz látási viszonyok közepette kell felkutatni a tűz fészkét és az épületben rekedt embereket.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb