Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új kamerákkal bővült a zuglói térfigyelő hálózat

Két, új telepítésű térfigyelő kamerát helyeztek üzembe Zuglóban, a Tengerszem utca és a Rákospatak utca találkozásánál.

A Tengerszem utca 62. alatti fejlesztés a XIV. kerületi Rendőrkapitányság és a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) által életre hívott „Szomszédom a rendőr!” elnevezésű rendészeti programnak köszönhető: a beruházás létrejöttében érdekelt egyik helyi gazdasági társaság vezetője korábban jelezte az illetékes körzeti megbízott rendőrnél, hogy a környéken nagymértékben megnövekedett a gépkocsifeltörések, rongálások és betörések száma.

Az eszközök átadásakor Hajdu Flórián, Zugló közbiztonságért felelős alpolgármestere kifejtette: bár a XIV. kerületben összességében az elmúlt években csökkent a bűncselekmények száma, ez nem jelenti azt, hogy egyes részterületeken, helyszíneken ne lenne szükséges intenzívebb hatósági beavatkozásra. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a közterületi térfigyelő kamera elhelyezése, amely digitálisan rögzíti a bűncselekményeket, meghatározó erejű segítséget nyújt a felderítésben, továbbá visszatartja a potenciális elkövetőket és növeli a polgárok biztonságérzetét. Zugló ezért továbbra is folytatja kamerahálózatának bővítését – fűzte hozzá az alpolgármester.

Az eseményen Tóth Csaba, a XIV. kerület országgyűlési képviselője elmondta, hogy a zuglói polgárok és vállalkozók számos alkalommal keresik meg őt gondjaikkal, amelyek között sűrűn szerepelnek közbiztonsági kérdések is. Ezért kezdeményezte annak idején a helybéliek és a rendőrség együttműködésén alapuló „Szomszédom a rendőr!” program elindítását, amely azóta számos sikert ért el, és amelynek köszönhetően most létrejöhetett ez a fejlesztés.

A Tengerszem utca – Rákospatak utca környékén keletkezett panaszokról értesülve, Pécsi Diána önkormányzati képviselő javaslatára a képviselő-testület döntött az említett utcarészen történő beruházásról, amely a területen sportklubot működtető FRK Autocenter Kft. (Tengerszem Teniszklub) és a Bizerba Hungária Kft. közérdekű támogatásából, valamint a telepítési munkálatokat koordináló önkormányzati cég, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. költségvetéséből valósult meg. A XIV. kerületben idén ez volt a tizedik kameratelepítés, amely az érintett helyszínen működő gazdasági vállalkozások anyagi hozzájárulásával jött létre.

Fotó: Balogh Róbert

A zuglói térfigyelő hálózat a most üzembe helyezettekkel együtt 233 kamerára bővült – közölte az egybegyűltekkel Kovács-Csincsák László, a ZKNP ügyvezetője, majd ismertette a berendezések műszaki adatait. Ezek szerint mindegyik Full HD felbontású, az újak közül az egyik fix pozíciójú kamera, amely rálát a Tengerszem Teniszklub parkolójára és bejáratára, valamint az épület előtti közterületre. A másik 360 fokban körbeforgatható PTZ dome kamera, amely 150 méteres távolságig képes megfigyelni környezetét. Az adatok továbbítása optikai hálózaton keresztül történik, az eszközök által közvetített élőképet a Zuglói Önkormányzati Rendészet állományban lévő munkatársai, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei figyelik. A felvételeket jogszabálynak megfelelően harminc napig tárolják, majd automatikusan törlődnek. – emelte ki a cégvezető.

Az átadáson részt vett Tóth Csaba, a XIV. kerület országgyűlési képviselője, Hajdu Flórián, Zugló közbiztonságért felelős alpolgármestere, dr. Czirják Róbert, a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Poór Tibor és Ökrös László körzeti megbízottak, Pécsi Diána, a körzet önkormányzati képviselője és Kovács-Csincsák László, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. ügyvezetője.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb