Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közösen a parkokért

Közösségi összefogással szépülnek a parkok az Ungvár utcában. A lakók eltervezik mit szeretnének, elkezdik a munkát, és az önkormányzat segítségével befejezik.

“Viszonylag kis munkával, látványos eredményt érünk el” – mondta az ötletgazda Kocsis-Barna Tamás, aki négy-öt éve kezdte el feltérképezni a Szikszó-, a Nezsider-, a Balázs- és a Rákospatak parkban lévő problémákat. Folyamatosan egyeztet a lakókkal, és apránként teszik rendbe a területeket. “Nagyon elkényelmesedtek az emberek. Hátra dőlnek és arra várnak, hogy az önkormányzat oldjon meg mindent. Ez egy rossz szemlélet. Mi megbeszéljük, hogy mit szeretnénk, és egyeztetünk a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-vel. Ők ahol tudnak, segítenek. A lakók elvégzik, ami tőlük telik, a cég pedig befejezi a munkát, például gyöngykavicsot szállít a területre” – magyarázta a Zuglói Lapoknak Kocsis-Barna Tamás, majd hozzátette: közösségépítésnek is kiváló a parkszépítés.

Ezt mondta Varga Szilvia is, aki a Nezsider parkban lakik. Szerinte nagyon jól összekovácsolta az ott élőket a kert- és parkszépítés. Azt mesélte, volt olyan, hogy a szakadó eső sem tántorította el őket, hogy virágokat ültessenek. A munkából pedig a kicsiktől a nyugdíjasokig mindenki kivette a részét.

Fotó: Kocsis-Barna Tamás 

A Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Zrt. üzemelteti és tartja fenn a kerület parkjait, és az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten fejleszti a közterületeket. Baracskai Gábor hangsúlyozta, igyekeznek kielégíteni a zuglóiak igényeit, és szívesen fogadják, ha a megvalósításban segítséget kapnak az itt élőktől. Példaként említette a Virágzó Zugló Utcafront Szépítési Programot. A vezérigazgató kiemelte, a munkákat a szerződésekben foglalt ütemterv szerint, a közfoglalkoztatási program bevonásával végzik, a nagyobb léptékű, komplex fejlesztések ugyanakkor csak akkor valósulhatnak meg, ha rendelkezésre állnak a források. Hozzátette: az Ungvár utcában elkezdődött fejlesztések a jövőben is folytatódnak.

Kocsis-Barna Tamás a pénzügyi bizottság külsős tagjaként ismeri az anyagi forrásokat, és folyamatosan közvetíti a problémákat, egyeztet az önkormányzattal. Szabó Rebeka alpolgármester örül a kezdeményezésnek, és annak, hogy az érintett területeken élők és az önkormányzat kiegészítik egymás munkáját. “A lakók tudják, hogy milyen környezetet szeretnének maguk köré, hol éreznék jól magukat. Ők megtervezik és aktívan részt vállalnak a munkában is. Mi is keressük a módját, hogyan tudnánk a lakossággal egyeztetni, közösen kitalálni, hogy a kerület egyes részeit hogyan szépíthetnénk meg. Ezért hamarosan egy programot is indítunk: bevonjuk a lakosságot a közösségi terek tervezésébe” – magyarázta az alpolgármester.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb