Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közösen hatékonyabb a parlagfű elleni küzdelem

Elkezdődött a parlagfűszezon, a növény július közepétől többnyire október végéig virágzik. A pollenek ebben az időszakban okozhatnak heves allergiás tüneteket.

“Az a legjobb, ha a növényt még virágzás előtt kihúzzuk a földből” – hangsúlyozta Szabó Rebeka alpolgármester. “Ha nagyobb terület fertőzött parlagfűvel, akkor a kaszálás a leghatékonyabb módszer, ezt törvényi előírás szerint június 30-ig kell elvégezni. Ha időközben a parlagfű már virágzásnak indult, mindenképpen védőfelszerelésben (például maszk, kesztyű) dolgozzunk. Ilyen esetben a lekaszált növények azonnali elszállítása, vagy letakarása (más zöldhulladékkal, esetleg fóliával) is lényeges. Így megakadályozzuk, hogy a pollenek a levegőbe kerüljenek” – magyarázta. A megelőzés is kiemelkedő szempont. A parlagfű a gondozott területeken nem érzi jól magát, ezért is fontos a kertek, parkok ápolása.

Fotó: Balogh Róbert

Fotó: Balogh Róbert

Az önkormányzat felelőssége, hogy közterületeket parlagfűtől mentesen tartsa, ilyenkor a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt intézkedik. Ebben a zuglóiak segítségére is számítanak. Arra kérik a kerületben élőket, hogy aki parlagfüves területet lát, jelentse be a 06 1 872 9299-es vagy a 06 1 872 9488-as telefonszámon, továbbá kitölthet egy online bejelentőlapot is, amelyet IDE KATTINTVA érhet el. Amennyiben magánterületen található a parlagfű, akkor a Hatósági Osztály kötelezi a tulajdonost a mentesítésre. Ha szükséges, kényszerkaszálást is elrendelhetnek, és pénzbírsággal büntethetik a terület tulajdonosát.

Fotó: Balogh Róbert

Fotó: Balogh Róbert

Az is előfordul, hogy a járdák szélén nő egy-egy parlagfű, ezeket akár séta közben is ki lehet húzni. A növény könnyen összetéveszthető a fekete ürömmel, ezért érdemes a cikkünkhöz mellékelt fényképeket is tanulmányozni.

Szabó Rebeka felhívta a figyelmet arra is, hogy egyetlen tudományos kutatás sem bizonyította a parlagfű gyógyító hatását. Arra kér mindenkit, hogy ne fogyasszák el, és főleg ne hagyják szándékosan nőni a növényt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb