Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Közösségi gyűléseket szerveznek a légszennyezés csökkentésére

Budapest légszennyezésének csökkentése érdekében tartja meg két újabb közösségi gyűlését a főváros, amelyekre meghívót kapott önkéntesek jelentkezhetnek, ha úgy érzik, fontos számukra az ügy – tájékoztatta lapunkat Halász Áron, a Főpolgármesteri Hivatal fenntartható közlekedési szakreferense.

Az effajta civil konzultációkat a világ számos országában ismerik – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy befolyásolják véleményükkel a kormányok, parlamentek és önkormányzatok döntéseit. Budapest 2020-ban és tavaly is szervezett közösségi gyűlést, előbbi a klímaválságról, utóbbi az Európai Unió-s ügyekkel volt kapcsolatos.

Hogy kaphat valaki meghívót? Halász elmondja, hogy a belügyminisztérium adatszolgáltatása (1992. évi LXVI. törvény) alapján választanak ki 50 reprezentatív személyt: demográfiai szempontok és közlekedési szokások alapján, s akik napi 10000 Ft-ot kapnak a közreműködésért. 10000 budapesti kapott meghívót a főpolgármestertől.

Két hétvégén (4 nap) „tanácskoznak” szakértőkkel, hogy utána közösen alakíthassák ki véleményüket, javaslataikat, amit a program végén elküldenek a főváros vezetésének, majd bemutatják a Fővárosi Közgyűlésnek is. Ezek alapján döntik el a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, amelyek alapján intézkednek a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről.

A következő két közösségi gyűlés 2022. szeptember 10-11én és szeptember 24-25-én lesz (Főpolgármesteri Hivatal, V. ker., Városház utca 9-11.) 08.30 – 17.00 h között.

Lélegezz fel, Budapest - illusztráció

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb