Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kultúra napi megemlékezések

A Magyar Kultúra Napja alkalmából több rendezvény is volt a kerületben. Horváth Csaba polgármester megkoszorúzta Nagy László és Szécsi Margit költőházaspár Wass Albert tér 1. szám alatt található emléktábláját, míg a Zuglói Civil Házban rendhagyó, rockos irodalomórát tartottak.

Ezt az emléktáblát pontosan 25 éve állíttatta az önkormányzat abból az alkalomból, hogy a magyar irodalom egyik legnagyobb hatású költője, Nagy László és szintén költő felesége több mint egy évtizedet ebben a zuglói házban töltöttek el. A kerületnek nem ez az egyetlen irodalmi emléke, gondolok itt többek között József Attila Korong utcai emléktáblájára, de mindenképpen a legfőbb büszkeségeink közé tartozik. Ez a tábla is azt bizonyítja, hogy nemcsak zenében, sportban, oktatásban és kultúrában, hanem az irodalomban is komoly hagyományaink vannak – mondta a polgármester.

Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, a szintén Kossuth-díjas Ágh István költő testvére eredetileg festőnek készült. Első versei a Képzőművészeti Főiskolán jelentek meg egy diákújságban. Hamar eldöntötte, hogy mégis a költészetet választja a festészet helyett, ezért átiratkozott bölcsészkarra. Két éves bolgár ösztöndíj után feleségül vette Szécsi Margit költőnőt, akitől egy fia született. 1955-ben költöztek a zuglói lakásba, ahol 12 évet töltöttek el. A zuglói önkormányzat 1997-ben a Magyar Kultúra Napján helyeztette a ház falára az emléktáblát.

Rendhagyó irodalomóra

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendhagyó irodalomórán a Móra Ferenc Általános Iskola felső tagozatos diákjai vettek részt. A 6. és 7. évfolyamos tanulóka Zuglói Civil Ház nagytermében először a jeles nap eredetével és történetével kapcsolatban néztek meg egy kisfilmet: ebből megtudhatták, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc reformkori költő és nyelvújító ezen a napon tisztázta le és dátumozta Himnusz című versének kéziratát. Mint kiderült, a Magyar Kultúra Napjának ötlete Farsang Árpád zongoraművésznek jutott először eszébe, ám az első ünnepség csak 1989. január 22-én volt. A filmvetítés után Dóka Attila zenész tartott hangulatos – kicsit rockos – ízelítőt a magyar költészetből. A mórás diákok a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. támogatásával Petőfi, Radnóti, Ady, József Attila és Petőcz András kortárs költő megzenésített verseit hallhatták.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb