Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Lajta-ház gyilkosságai elévülhetetlenek

Pontosan 75 évvel ezelőtt, 1944. december 3-án a rendőrség a nyilasokkal egyetemben tüzet nyitott a Mexikói úti Lajta ház udvarán felsorakoztatott zsidó gyerekekre és felnőttekre. A karhatalom ámokfutásának sok kisgyerek és civil ember esett áldozatául.

A gyilkos sortűz és az azt követtő deportálások túlélői az esemény ötvenedik évfordulóján emléktáblát állítottak az egykori Lajta-ház, ma Mozgásjavító Intézet (Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium) homlokzatán. Ezt az emléktáblát koszorúzta meg Horváth Csaba zuglói polgármester az esemény 75. évfordulóján rendezett megemlékezésen.

– A nyilasok által véghez vitt borzalmakból sajnos, Zugló sem maradt ki – mondta a kerület vezetője abban a tornateremben, ahonnan a deportáltakat elindították a haláltáborok és a budapesti gettó felé. – És még szomorúbb. hogy a vérengzések zuglói áldozatai között nagyon sok gyerek volt. Fontos szem előtt tartani, ami 75 évvel ezelőtt lezajlott, az ne történhessen meg többé!

A koszorúzáson részt vett Vermes Péter, aki nyolcéves volt a vérengzés idején, és aki a szüleit veszítette el a Lajta-házban.

– Nekem ez a hely mindig is szent marad – mondta az idős túlélő -, de ez az épület nemcsak az emlékezésnek, hanem az emlékeztetésnek is helye kell, hogy maradjon!

Fotó: Riersch Tamás

Az emlékezők és Zugló nevében Horváth Csaba polgármester az udvari emléktáblát is megkoszorúzta, majd a résztvevők – köztük Locsmándi Alajos, az intézmény jelenlegi igazgatója, Házlinger György tankerületi igazgató és a Mozgásjavító növendékei és tanárai – izraelita szokás szerint egy-egy követ helyeztek el a tábla mellett.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb