Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Magabiztosabbak lesznek a hordozott babák

A nemzetközi babahordozó hét alkalmából szervezett előadássorozatot a Válaszkész Szülők Egyesülete a Zuglói Civil Házba. A szakértők bemutatták a különböző hordozóeszközöket, azok helyes használatát, és kiemelték, hogy a gyakori testi kontaktussal nem lehet elkényeztetni a babákat.

A 2011-ben alakult egyesület nyolc éve minden októberben megszervezi a tájékoztató előadásokat, hogy népszerűsítse a baba és a mama közti testi kontaktus fontosságát. – Nagyon sok a tévhit a hordozással kapcsolatban, amelyeket szeretnénk eloszlatni – mondta Dobiné Olasz-Papp Nóra elnök. – A legfontosabb, hogy a babát nem lehet elkényeztetni ezáltal, sőt, neki és az anyukának is csak előnyére válik. Ha a síró gyermeket az édesanyja a megfelelő időben felveszi, a baba érezni fogja, hogy az ő jelzései rendben vannak, a mamája érti azokat. Így később magabiztosabb, önállóbb lesz. A hordozás a gyermek mozgásfejlődésének is jót tesz, ugyanis az anyuka testén számos olyan inger éri, ami növeli a testtudatosságát – magyarázta.

Fotó: Képszerkesztőség

A szakember hozzátette, a baba az anyaméhben sem kifeszített, egyenes háttal helyezkedik el, a kendőkben is pocakhoz hasonló tartást tud felvenni. Néhány szabály van csak, amire oda kell figyelni: kisbabát nem szabad arccal kifelé hordozni, mert úgy túl sok inger éri, nem tud elbújni azok elől, ha elfárad. Figyelni kell arra is, hogy a kicsi gerince mellett a térdhajlata is megfelelően legyen megtámasztva, és kapjon elég levegőt.

Napjainkban már nemcsak a kenguru és a kendő létezik, számos hordozótípust fejlesztettek ki, amely alkalmazkodik a gyerek életkorához és ahhoz is, éppen hol tart a mozgásfejlődésben. Vannak, amelyeket születéstől egészen négy-öt éves korig lehet használni, és olyanok is, amelyekben különböző testhelyzetekben hordozható a baba.

A Zuglói Egészségfejlesztési Irodával együttműködésben megszervezett rendezvényen az anyukáknak lehetőségük volt kipróbálni a különböző hordozókat, és személyre szabott tanácsokat kaphattak azok használatához.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb