Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megújult a Szeretetkórház főépülete

Ünnepélyes keretek között adták át a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Szeretetkórházának felújított Amerikai úti főépületét.

A Mazsihisz 1994-ben kapta vissza az államosításkor elvett és az Uzsoki utcai Kórházhoz csatolt épületet. A 4,8 milliárd forintos állami támogatással megvalósult kórházfejlesztés 2019-ben kezdődött. A beruházás első üteme 2020 tavaszán fejeződött be. A megújult épület 2300 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. A második ütemben elkészült szárnyban ambuláns rendelő, 60 ágyas rehabilitációs osztály, illetve irodák és oktatótermek kaptak helyet.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszédében kiemelte, a holokausztot megelőzően az Amerikai úti Szeretetkórházzal együtt csak Budapesten négy zsidó kórház működött, ma a zuglói Közép- Kelet-Európa egyetlen ilyen intézménye, ami az 1952-es államosítás óta nem eredeti helyén, hanem az egykori Chevra Kadisa Menedékházban látja el feladatát.

Dr. Shemesh Assaf, a Mazsihisz Szeretetkórházának főigazgatója azt mondta: az egyházi egészségügyi intézményekkel és a kormányzat támogatásával olyan egyedülálló ellátási rendszer jön létre, amely holisztikus szemléletben minden korosztályt képes ellátni, együtt gyógyítva a testet és a lelket is.
A főigazgató hangsúlyozta, a Szeretetkórház ugyan zsidó kórház, de kapui nyitva állnak minden magyar honfitárs előtt, akinek geriátriai vagy rehabilitációs kezelésre van szüksége.

Jákov Hadas-Handelsman Izrael állam budapesti nagykövete beszédében úgy fogalmazott, szívmelengető látni, hogy a zsidó közösség milyen sok energiát fektet Közép-Európa egyetlen zsidó kórházának a fejlesztésébe, amely magas szinten végzi a holokauszt túlélők gondozását, akik az emberiség legnagyobb gaztettének túlélői.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere azt hangsúlyozta: ezzel a példamutató fejlesztéssel az egyházi kórházak egésze erősödött meg. A továbbiakban méltó helyen folyik az idős betegek ellátása, a hospice tevékenység és ezen túlmenően az ápolás mögött álló tudományos munka.

A beszédek után Radnóti Zoltán főrabbi zsidó szokás szerint mezuzát helyezett el az új kórházi szárny bejárati ajtójára, majd a nemzeti színű szalag átvágását követően a megnyitó résztvevői megtekintették az új létesítményt.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Az ünnepélyes megnyitón Zugló képviseletében Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, a kerület szocialista országgyűlési képviselője vett rész.

Az eseményen Dés László előadóművész, zeneszerző és Bódi Beáta versmondó működött közre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb