Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megvétózta Horváth Csaba a képviselő-testület személyi döntését

Megvétózta Horváth Csaba polgármester (MSZP) a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (Zuglói Zrt.) vezérigazgatói beosztására benyújtott pályázatok elbírálása során hozott testületi döntést, így a grémium egy későbbi ülésén voksol majd a Zuglói Zrt. vezérigazgatójának személyéről. Szavaztak még a képviselők az E-Co-Housing projekt bérlakásaira pályázat kiírásáról, a nyugdíjas úszás további biztosításáról és a hivatali informatikai fejlesztésekről is. Határozott a grémium továbbá parkolást üzemeltető szoftver beszerzéséről, emléktáblák emeléséről, ingatlanok értékesítéséről, városrendezési megállapodásokról, valamint a Bosnyák tér mögötti kiemelt státuszú magánerős ingatlanfejlesztés elleni fellépésről.

Két ülést is tartott kedden Zugló képviselő-testülete. Az elsőn a képviselők a közelmúltban határozatképtelenség miatt elnapolt ülés napirendi pontjairól határoztak, míg a másodikon egyebek mellett a Zuglói Zrt. vezérigazgatójának a személyéről szavaztak.

Polgármesteri vétó

A képviselő-testület zárt ülésen döntött a Zuglói Zrt. vezérigazgatói beosztásának elnyerésére beadott pályázatokról. Az ülést követően Horváth Csaba polgármester kijelentette: „Hiába ragaszkodik görcsösen a zuglói DK az elfogadhatatlan jelöltjéhez, a Zuglói Zrt. élére kizárólag alkalmas szakember kinevezését támogatom. Éppen ezért élek a polgármesteri vétómmal és nem engedem, hogy egy alkalmatlannak bizonyult havert nevezzenek ki vezérigazgatónak.”

Mint a polgármester kifejtette: Horváth Zsolt, a zuglói DK vezetője áterőszakolta jelöltjét a Zuglói Zrt. vezérigazgatói posztjára. Ez azért is érthetetlen, mert a pozícióra kiírt pályázatra összesen 57-en jelentkeztek, köztük több kiváló szakember is.

„A zuglói DK vezetője azonban a nyilvánvaló szakmai aggályok ellenére a józan ész racionalitásán túl is ragaszkodik a számára egyedüliként szimpatikus jelölthöz. Ahhoz a személyhez, akit eredetileg pályázat nélkül, tehát a tisztességes szakmai versenyt mellőzve akart kinevezni az egyik legfontosabb zuglói közszolgáltató cég élére” – tette hozzá Horváth Csaba, megjegyezve: nem bízhatják rá az Önkormányzat évente ötmilliárd forinttal gazdálkodó cégét egy olyan személyre, akinek saját tulajdonú vállalkozásai folyamatosan pénzügyi bajban vannak és ellenük több végrehajtást is indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a legutóbbit éppen néhány napja.

„Nem tudom, kinek milyen személyes érdeke fűződik a zuglói DK vezetője által kiszemelt jelölt kinevezéséhez, de Zugló polgármestereként nem hagyom, hogy szakemberek helyett haverokat juttassanak pozícióhoz. Ez a minimum, amivel tartozunk Zugló polgárainak, és sajnálom, ha van olyan képviselő, aki ezt nem tudja, vagy nem akarja megérteni.” – emelte ki Horváth Csaba polgármester.

A Demokratikus Koalíció Országos Sajtószolgálata (OS) közleményben reagált a polgármesteri vétó kapcsán. A nyilatkozat rámutat, a pályázatot benyújtók közül az öt legalkalmasabb jelölt kiválasztásába egy külső céget vontak be. A meghallgatás után egy jelöltet támogatott a többség.

„A zuglói polgármester minden lehetséges eszközzel próbálta ellehetetleníteni a legalkalmasabb jelölt kinevezését. Mindezek mellett pedig folyamatosan valótlanságokat állítva a DK jelöltjének titulálta őt, holott több párt, így a DK, a Momentum és az LMP, valamint a független képviselő – korábban Kétfarkú Kutyapártos – és a Civil Zugló képviselője is támogatta a pályázót” – olvasható a közleményben. Az OS szerint: „A DK elutasítja a polgármester viselkedését, aki vétóval fenyegetőzve hátráltatja a testület munkáját, ahelyett, hogy a zuglóiak érdekeit venné figyelembe.”

Bérlakás pályázat

A grémium pályázatot írt ki az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló E-Co-Housing projekt keretében a Mexikói út 11/B. szám alatt felújítás alatt álló önkormányzati tulajdonú lakóház, alacsony fenntartási költségű lakásainak bérbeadására.

A bérleményekre azok pályázhatnak, akik legalább három éve zuglói lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel, illetve XIV. kerületi település szintű lakcímbejelentéssel rendelkeznek.

A pályázat részletes ismertetője, illetve a benyújtandó formanyomtatvány a zuglo.hu internetes portálról tölthető le, vagy az Ügyfélszolgálaton vehető át. A pályázat 2022. augusztus 8-ig nyújtható be a Polgármesteri Hivatal Főmérnökség Lakáshasznosítási Osztály Ügyfélszolgálatán.

Hevér László György képviselő (DK) felszólalásában arról érdeklődött, hogy mikor lehet beköltözni az uniós támogatásból felújított épületbe. Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) pedig azt szerette volna megtudni, hogy a késve megindult építkezés befejezhető-e az unió által megszabott határidőre.

Vida Attila képviselő (LMP) bejelentette: megszavazza az előterjesztést, azonban azt kéri, hogy az október 30-i projektzárás után az önkormányzat indítson hivatalos vizsgálatot a megvalósítással kapcsolatos hibák feltárására.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) a projekt kapcsán úgy fogalmazott, az önkormányzat most versenyt fut az idővel. Az a cél, hogy a projektzárás után minél kevesebbet kelljen visszafizetni a támogatásból, ezért igyekeznek október végéig a legköltségesebb munkákat elvégeztetni. A polgármester azt is elmondta, hogy a kivitelező a tervezettnél csak később vehette át a munkaterületet, jelenleg decemberi munkabefejezéssel számolnak. A városvezetés az unióhoz fordul, hogy gyakoroljon méltányosságot és tolja ki a projektzárás határidejét.

A képviselők arról is döntöttek, hogy nyílt pályázatot írnak ki a díjköteles parkolási rendszer működését biztosító szoftver beszerzésére.

Emléktáblák létesítése

A testület két emléktábla emeléséről is döntött. Az egyik az Álmos Vezér Gimnázium,

Pedagógiai Szakgimnázium és Általános Iskola falán kerül elhelyezésre annak alkalmából, hogy a ma Zuglóhoz tartozó városrész 150 éve vette fel a Rákosfalva nevet. A névadó ünnepséget az emléktáblával megjelölésre kerülő Álmos vezér téri iskolában tartották.

A másik emléktábla az Erzsébet királyné útja 89. szám alatti épület homlokzatára kerül. Ebben a házban lakott a közelmúltban elhunyt Molnár Sándor Kossuth-díjas festőművész, akinek a lakásán, vezetésével közel tíz éven át működött a szellemi és művészeti kérdésekkel foglalkozó, progresszív képzőművészeket tömörítő Zuglói Kör.

Pécsi Diána képviselő (MSZP) jelezte, az emléktábla ügyében egyeztetett az Erzsébet királyné útjai ház közös képviselőjével, a lakók nem ellenzik az emlékhely létesítését.

A grémium a Polgármesteri Hivatal részére adattároló szerverek és azokat működtető szoftverek beszerzéséről is döntött. A fejlesztés azért vált szükségessé, mert a tavaly őszi informatikai revízió során kiderült: az önkormányzat központi szerverrendszere elavultak és túlterhelt.

Városrendezési megállapodások

A testület több város- és településrendezéssel kapcsolatos szerződés megkötéséhez is hozzájárult. A képviselők jóváhagyták, hogy az önkormányzat városrendezési megállapodást kössön a Czobor utca 88., a Vadvirág utca 4., a Bíbor utca 8. szám alatti telkek ingatlanfejlesztőivel. A befektetők a kerületi építési szabályzatban rögzített alapértéktől eltérő, de a felső határt túl nem lépő lakásszám építésére kértek engedélyt, amelyért egyszeri támogatást nyújtanak a kerületnek a beruházás érdekében megvalósuló közfejlesztések elvégzésére.

A grémium azt is engedélyezte, hogy Zugló településrendezési szerződés kössön a Zászlós utca. 7., a Zászlós utca 9–11., Zászlós utca 32., a valamint a Bíbor utca 2–6. szám alatti telkek építtetőivel. A megállapodás nyomán a befektetők egyszeri támogatásban részesítik a kerületet és korszerű, új lakásokat adnak önkormányzati tulajdonba.

A Grémium elfogadta a Mogyoródi út 84–86. és a Jerney utca 50–56. szám alatti ingatlanokat érintő beruházói tanulmánytervet, amely alapján az ingatlanokon lakóházak épülnek. A telkeken összesen 125 lakás létesülhet, az épületmagasság pedig legfeljebb 12,5 méter lehet. A zöldfelületnek pedig el kell érni a 33,8 százalékot.

Ingatlan értékesítés

A képviselő-testület eredménytelennek nyilvánította az önkormányzati tulajdonú az Angol utca 28. – Egressy út 106. és az Egressy út 102–104. alatti beépítetlen terület értékesítésére kiírt pályázatot.

Várnai László üdvözölte, hogy a pályázat eredménytelenül zárult, ugyanis a tervezett formában történő beépítés ellen ő és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is szót emelt, a lakosság pedig tiltakozó gyűlést tartott. A képviselő szerint most lesz idő átgondolni a terület fejlesztését és megtalálni a kompromisszumos megoldást.

A testület úgy határozott, hogy értékesíti a Komáromi utca 4., a Deés utca 82A. a Thököly út 35–37. és a Telepes utca 24. szám alatti ingatlanjait és megbízza a Zuglói Zrt.-t a nyilvános versenytárgyalás lebonyolításával.

Arról is határozat született, hogy az önkormányzat a nyilvános értékesítési pályázat nyertesének, a PB Ingatlan Beruházó Kft.-nek. 503 millió forint plusz Áfáért, eladja a Telepes utca 82–84–86. szám alatti, együttesen 5497 négyzetméteres ingatlanját.

Várnai László jelezte, támogatja a fejlesztést, ugyanis a Telepes utcai romház helyén elfogadható lakásszámú épület létesül és még bevételt is hoz az önkormányzatnak.

Kisné Szivcsovics Nikolett képviselő (Momentum) azt kérte, hogy az építkezés alatt a beruházó vegyék figyelembe a környezetterhelést, mert a bontás során hatalmas por keletkezett, amit környéken élők nehezen viseltek el.

A grémium döntött még arról is, hogy bérbe adja a Fogarasi út 47/C. szám alatti 506 négyzetméter alapterületű üzlethelyiségét a Nam Nhi Mart Kft.-nek havi 1 350 000 forint plusz Áfáért.

Nyugdíjas úszás

A grémium arról is határozott, hogy a lakosság jobb ellátása érdekében kapacitásátcsoportosítást kezdeményez az egészségügyi államigazgatásnál a kardiológiai és a diabetológiai szakrendelés óraszámának növelésére.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) kiemelte, nagy probléma, hogy az egészségügy államilag alulfinanszírozott.  Az önkormányzat erején felüli támogatást nyújt a ZESZ-nek és mindent megtesz az üres álláshelyek betöltése érdekében.

Horváth Csaba kihangsúlyozta, az önkormányzat elkötelezett az ellátás fejlesztésében és javításában, azonban igazi eredményt az állami ráfordítás komolyabb növelése jelentené.

Hevér László György arról beszélt, hogy elkészült egy a jelenlegi kihívásokra választ adó anyag, amelyet már tárgyalt a Népjóléti Bizottság.

Dr. Varga Péter képviselő (Fidesz) azt mondta: a Népjóléti Bizottság által tárgyalt anyag szerint csak komolyabb önkormányzati támogatással valósítható meg a ZESZ-nél a 21-dik századi ellátás biztosítása. A képviselő szerint Zuglóban a kormány nagyon jelentős felújítást és eszközfejlesztést hajtott végre. A ZESZ-nél nagyok a problémák, át kell gondolni a képviselő-testületnek a gazdálkodását, mert miközben a Zuglói Zrt. évi 5 milliárdot kap a ZESZ csupán 800 milliót.

A képviselő-testület elfogadta a márciusban lezárult Interreg ENES-CE uniós projektről szóló összefoglaló jelentést. A három éves programban partnerként résztvevő zuglói önkormányzat 25 intézményében végeztek szoftveres energiamonitorozási vizsgálatot.

A jelentés alapján a képviselők úgy döntöttek, támogatják a „Mérjünk együtt” alprojekt folytatását, amely keretében valamennyi önkormányzati tulajdonú fogyasztói helyet bekapcsolják a monitoring rendszerbe, így kiugró fogyasztás esetén azonnal be lehet avatkozni.

A testület jövő májusig szóló szolgáltatási szerződést kötött a BVSC-Zugló Közhasznú Egyesülettel a zuglói nyugdíjasok, az önkormányzati képviselők és a Polgármesteri Hivatal dolgozói ingyenes úszási lehetőségének biztosítására. A 2013 óta fennálló kedvezményt a jogosultak évente átlagosan 30 ezer alkalommal veszik igénybe.

Kiemelt státuszú magánberuházások elleni fellépés

A képviselő-testület határozatba foglalta, hogy a Csömöri út 13–19., a Rákospatak utca 12–28., a Bosnyák köz 2., a Bosnyák utca 48–56. alatti ingatlanokon tervezett, a zuglói önkormányzat hozzájárulása nélkül megvalósuló, kiemelt befektetői beruházást a grémium nem támogatja, mert az a helyi építési szabályzaton és a helyi rendeletek keretein túlterjeszkedik. Ezért a testület felkér mindenkit, hogy a kiemelt magánberuházás ellen lépjen fel annak érdekében, hogy a fejlesztés a lakosság számára elfogadható, közérdeket nem sértő irányba valósuljon meg.

Rózsa András jelezte, a Momentum támogatja az előterjesztést, mert a Bayer Construct Zrt. messze túllépte az önkormányzat által engedélyezett lakásszámot, ezen túlmenően nem hajlandó egyeztetni a városvezetéssel, miközben már árulja a lakásokat.

Mint Várnai László kifejtette egyesületük annak idején a Bosnyák tér mögötti beruházás ellen jött létre. A befektető több mint 900 lakást akar építeni infrastrukturális fejlesztés nélkül. A képviselő úgy vélte az előző önkormányzat hibája, hogy lakások épülhetnek, mert az járult hozzá a telek ilyen irányú hasznosításához.

Horváth Zsolt alpolgármester (DK) azt mondta, frakciója előterjesztése tartalmaz minden szóba jöhető fellépést, lehetőséget és eszközt, amivel megakadályozható a beruházás.

Horváth Csaba úgy vélte, a jogászoknak elsősorban azt kell megvizsgálni, törvényes-e, hogy a kormány ilyen mértékben beavatkozni egy település életébe.

A grémium támogatta, hogy az önkormányzat változtatási, építési és telekalakítási tilalmat rendeljen el a Lőcsei út – Bosnyák utca – Bosnyák köz – Rákospatak utca – Csömöri út által határolt tömb területére, viszont ugyanezt elutasította az Ajtósi Dürer sor – Cházár András utca – Abonyi utca – Zichy Géza utca közötti területre vonatkozóan.

Victora Zsolt képviselő (független) arra kérte képviselőtársait, hogy a kerület érdekében szavazzák meg az előterjesztését.

Horváth Csaba polgármester hangsúlyozta, a Bayer Zrt. nem tárgyal az önkormányzattal, azonban a Dürer kerti beruházó hajlandó a megegyezésre, az ezzel kapcsolatos előterjesztés szeptemberben kerül a testület elé.

Dienes János, Zugló főépítésze tájékoztatójából többek között azt tudhatták meg a képviselők, hogy a Bayer Zrt.-nek nincs minden telekre építési engedélye.

A testület felülvizsgálta még a tavaly áprilisban hatályba lépett építésüggyel kapcsolatos rendeleteit is. A revízióra azért volt szükség, hogy a jogszabályi változások, alkalmazási tapasztalatok és észrevételek alapján elvégezzék a szükséges pontosításokat.

A grémium elfogadta továbbá a városrendezési rendeletek tapasztalatairól szóló beszámolót is, amely szerint a jogszabályok egyszerűek, áttekinthetőek, hatásosak és jól szolgálják a várospolitikai döntéseket.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb