Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Megvitatták az akciótervet

A kerületben működő civil szervezetek véleményét is beépítik Zugló Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervébe (SECAP), ezért a tanulmány készítői fórumot tartottak kedden, ahol az egyesületek észrevételeit, javaslatait várták.

Szabó Rebeka alpolgármester köszöntőjében azt mondta, örül, hogy végre lesz egy energia és klíma akcióterve Zuglónak. – Ez nemcsak egy dokumentum, minden beruházásnál, lépésnél figyelembe kell vennünk – hangsúlyozta. A programot a tervezet készítői – Nemes-Jeles Barbara, Pej Zsófia és Magyar László – mutatták be a jelenlévőknek. A tanulmányban olyan intézkedéseket fogalmaztak meg, amelyek betartásával 2030-ra 40 százalékkal csökkenhet a széndioxid-kibocsátás. A bázisév 2011, vagyis az akkori adatokhoz képest kell megváltoztatni a szennyezés mértékét, ami 2017-re 8 százalékkal csökkent.

Fotó: Képszerkesztőség

A bázisévben Zugló széndioxid-kibocsátásának 40 százalékát a lakóépületek adták, azon a területen komplex épületkorszerűsítést, háztartásigép-cserét, napelemes, napkollektoros és hőszivattyús rendszerek kiépítését javasolják a szakemberek, akik rámutattak az önkormányzat felelősségére is. Véleményük szerint kiemelkedő az önkormányzat tájékoztató és szemléletformáló szerepe, a kerület épületeiben, intézményeiben dolgozók környezettudatos képzése, továbbá az önkormányzati ingatlanok hőszigetelése, nyílászáró cseréje, fűtés és világítás korszerűsítése, a háztartási gépek cseréje és a napelemes beruházások is indokoltak.

A kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a zuglóiak több mint 90 százaléka érzi a klímaváltozás hatásait, és akár önkéntesként is bekapcsolódnának az éghajlatváltozás elleni küzdelembe. A klíma akcióterv a zöldfelületek továbbfejlesztését, a Rákos patak klímaadaptív revitalizációját, új közösségi kertek létrehozását, egységes fa- és parkkataszter létrehozását, árnyékolást, szemléletformáló és tudatosító programok megvalósítását, a csapadékvíz-gazdálkodás fejlesztését javasolja.

A civil szervezetek május 10-ig küldhetik el véleményeiket, észrevételeiket, javaslataikat a nemesjeles@energiaklub.hu e-mail címre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb