Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Mi fog történni? címmel adott ki SNI-s gyerekekről szóló könyvet a Bethesda kórház

Sajátos nevelésű gyermekekről szóló, a szülőket és a környezetükben élőknek segítséget nyújtó, hiánypotló könyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház

Zugló ikonikus egészségügyi intézménye, a Bethesda Gyermekkórház mindig is híres volt különleges innovációiról. A kórház dolgozói korábban adtak már ki mesekönyvet, szakácskönyvet, adventkor ünnepi díszbe öltöztetik a kórházépületet, a kerítésből könyvespolcot csináltak, és az orvosok, ápolók, sőt még a menedzsment is látványos életmódváltó programokba kezdett.
Bethesda orovosok az SNI-s gyerekekről készült könyvvelMost pedig ismét egy újdonsággal rukkoltak elő: a zuglói gyermekkórház ugyanis egy újabb különleges mesekönyv kiadására vállalkozott. A „Mi fog történni?” című könyv ráadásul a hazai gyermekirodalomban is hiánypótlónak tűnik, mert az SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerekekről szól.
A könyv szerzője, Z. Kiss Adrienn, és a kiadás teljes költségét felvállaló Bethesda Gyermekkórház a könyvvel a speciális problémákkal küzdő gyermekek altatásra, műtétre és fogászati beavatkozásra való felkészítését szeretné megkönnyíteni.
– Egy ilyen kisgyermek számára, aki gyakran még egy rövid ideig tartó kooperációra sem képes, az, hogy be kell ülnie egy fogorvosi székbe, rettenetes stresszel jár. Sokuknál a fogápolás minimuma sem biztosítható, az ellátásuk pedig abban merül ki, hogy bódításban kihúzzák a problémát okozó fogakat – mondta dr. Jáky László, a Bethesda Gyermekkórház SNI fogászati ambulanciájának vezető főorvosa.
– A speciális ellátási formát évente mintegy 200 gyermek tudja igénybe venni, heti két műtéti nappal számolva. A fogkezelést altatásban végzik, s általában még a műtét napján hazamehetnek a gyermekek.
A mesekönyv szerzője, Z. Kiss Adrienn maga is érintett édesanya. Mint mondta, 2018-ban járt autista kisfiával a Bethesda SNI-s fogászatán, ahol az orvosok „csodát tettek” a fiával.
– Kórtermi történetünk az első könyvembe is belekerült, ami miatt sorstárs anyukák szinte minden hónapban megkerestek és kérdéseket tettek fel nekem: mi fog történni? mire kell/lehet otthon felkészülni? Ugyanazt a bizonytalanságot, félelmet éreztem rajtuk, amit magam is tapasztaltam az első kezelés előtt. Innen jött az ötlet, hogy szülessen meg egy könyv, amiben benne van minden információ és vizuális segítség a gyerekeknek, és felnőtteknek egyaránt.
És miként készíthető fel az SNI-s autista, nehezen kooperáló gyermek az altatásra, műtétre? Hát, például egy egyszerű folyamatábrákkal, a kórház bemutatásával, a szülők felvértezésével egy valóságot tükröző grafikai világgal megteremtett mesekönyvvel.
Mint azt a könyv bemutatóján megtudtuk, a Bethesda Gyermekkórház alapítványa vállalta a könyv kiadásának teljes költségét, így minden műtétre kiírt SNI-s gyermek meg fogja kapni a könyvet, hogy ezzel készülhessen majd a számára ismeretlen nagy kalandra.
Z. Kiss Adrienn 34 éves tanítónő  nem először ír zuglói mesekönyvet. „Van egy hely, ahol a fiaim tudnak valamit együtt mégis külön csinálni. Ez a hely a Zabszalma – Lovasterápiás fejlesztő foglalkozás Zuglóban. Hétről hétre annyi élménnyel gazdagodva térünk innen haza, amit képtelenség leírni. Én mégis megpróbáltam, így született meg a Patkódobbanás.”
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb