Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Millenniumi képeslapok a Városligetről

A millenniumi Városligetről tartott vetített képes előadást Széchenyi Lászlóné és Széchenyi László a Cserepesházban március 11-én.

A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely rendezvényén Széchenyi Lászlóné és Széchenyi László saját gyűjteményükbe tartozó képeslapok, fotók, plakátok és meghívók digitalizált másolatain keresztül mutatta be, hogy milyen volt a Városliget a millennium évében.

Az előadásból kiderült, hogy a Városliget képe 1896 tavaszára teljesen megváltozott, az addig fás, ligetes területen kiállítási célokra több mint kétszáz pavilont emeltek, amelyek többségét később lebontották. Ezekben a magyarság történetét, a Magyarországon gyártott termékeket, alkotásokat mutatták be. Külön csarnokot kaptak a Magyar Szent Korona országai és a nemzetiségek, valamint a haderőt és a flottát propagáló kiállítások. Az előadók azt is elmondták, hogy a pavilonok megtervezésében és kivitelezésében a kor legnevesebb hazai építészei és épületkivitelezői vettek részt.

Fotó: Papp Dezső

Arról is szó esett továbbá, hogy a millennium idején a Közlekedési Múzeum körül elektromos kisvonat járt, a telefonhírmondó pavilonjának falára szerelt fülhallgatók használatával pedig a legfrissebb híreket, vagy éppen Jókai Mór hangját lehetett meghallgatni. Az előadók beszéltek arról is, hogy az érdeklődők léggömb segítségével madártávlatból is megtekinthették az Ezredéves Kiállítást, a szórakozni vágyókat pedig – a belvárosi vendéglősök nagy bánatára – Ősbudavára néven mulató negyed várta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb