Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Minősítették az önkéntes zuglói tűzoltókat

Hivatásos tűzoltók nélkül is képesek szakszerűen intézkedni, segíteni, nem csoda hát, hogy ismét elnyerte a legmagasabb minősítést a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület égisze alatt működő Zuglói Önkéntes Tűzoltóság. Budapesten mindössze két ilyen csapat van.

A minősítés -, amely a legmagasabbnak számít – a katasztrófavédelem terén önálló beavatkozásra is feljogosítja a Zuglói Önkéntes Tűzoltóságot.

– Ennek a minősítésnek egyrészt technikai, másrészt humán feltételei vannak – mondta Kardos Pál vezető. – Ez utóbbi azt jelenti, hogy képzett tűzoltóink legyenek. A zuglói önkéntes tűzoltók ezeken a szakmai gyakorlatokon mutatják be, hogy adott esetben képesek hivatásos tűzoltók segítsége nélkül is szakszerűen és hatékonyan intézkedni.

Fotó: Kardos Pál / Facebook

A Zuglói Önkéntes Tűzoltóság még 2006-ban alakult. Akkoriban nagyon sok problémát okoztak a viharok, ez inspirálta a helyi polgárőrséget az önkéntes tűzoltóság megalapítására. Az egység eleinte műszaki mentéseket végzett, ám megszerezve a legmagasabb minősítést ma már a katasztrófavédelemben is fontos szerep jut nekik. Leginkább zuglói esetekhez riasztják őket, de, mivel Budapesten összesen két ilyen önkéntes tűzoltóság működik – Zugló mellett még a II. kerületben van egy -, gyakran hívják őket egyéb fővárosi esetekhez is menteni. Ma 34 önkéntes tűzoltó dolgozik Zuglóban, akik tudására és tapasztalatára a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél is felfigyeltek. A katasztrófavédelmi szak hallgatóit ugyanis előszeretettel küldik Zuglóba szakmai gyakorlatra.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb