Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Móra Ferenc Általános Iskola energiahatékonysági felújítása

2017. április 25-27./ 25-27 April 2017

Energiahatékonysági szemléletformálás tanulmányút

A Móra Ferenc Általános Iskola energiahatékonysági felújításának zárásaként az intézmény 6 tanára, valamint a zuglói önkormányzat 14 munkatársa tanulmányútra utazott Norvégiába. Az utazás célja az volt, hogy a résztvevők új szemléletformálási gyakorlatokkal ismerkedjenek meg, valamint olyan épületekbe látogassanak el, amelyek környezettudatos eljárással épültek.

A három napos oslói tartózkodás alatt két iskolalátogatásra is sor került: egy új építésű, már elkészült iskolát nézett meg a csoport Rygge városban, a másik látogatás színhelye pedig egy még épülő iskola volt Oslóban. Mindkettő építésénél az alacsony energiafelhasználás, a passzív ház jellegű épület kialakítása volt az elsődleges szempont.

A zuglói csoport a tanulmányút első napján átfogó tájékoztatást kapott a rygge-i önkormányzat energiahatékonysági stratégiájáról, valamit a szemléletformálással kapcsolatos tevékenységéről és megtekintették a regionális hulladékgyűjtőt is. Oslóban a Geitmyra Kulináris Központba is ellátogatott a csoport, ahol folyamatosan szerveznek a fenntarthatósággal, egészséges táplálkozással, főzéssel kapcsolatos, gyermekeket és családokat célzó oktatási és szabadidős programokat.

A második nap Sandvikában, Oslótól 15 km-re kezdődött a Powerhouse Kjørbo megtekintésével, ami az első Powerhouse projekt Norvégiában (2014. áprilisában nyitottak meg). Az 1980-as években épült két régi irodaépületet renoválták és pozitív energiamérlegű épületekké alakították át. A renoválás után az épületek energia igénye 90%-kal csökkent. Helyben állítják elő az energiát a tetőre helyezett napelemekkel, amelyek éves teljesítménye 200 000 kWh – kétszer annyi, mint amennyire az épületnek szüksége van. A parkban fúrt kutak biztosítják a radiátorok fűtését, a vizet és a levegő áramoltatását, valamint nyáron a hűtést.

A csoport járt Østensjø kerületben, Oslo észak-keleti részén, a Brynseng iskola építésénél is. Az épület tervezésénél elsődleges célkitűzés volt, hogy egy közel nulla energiaigényű iskola épüljön. Ennek érdekében integrált napelemeket és hőszivattyúkat alkalmaztak, és az áttetsző homlokzat egy olyan jó hőszigetelő anyagból készült, amely nyáron nem engedi be a meleget, télen viszont bent tartja azt. Az iskola udvarán csak kerékpár tároló, valamint elektromos gépjármű parkoló található majd.

Az utolsó nap délutánján a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségénél volt egy rövid bemutató a norvég önkormányzati rendszer felépítéséről, az érdekvédelmi mechanizmusokról és annak demokratikus működéséről.

egt_alap

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb