Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Móra Ferenc Általános Iskola energiahatékonysági felújítása

2017. március 27. / 27th March 2017

Sokat tanultak a felújításból

Ma már elmondható, hogy nagyon jó mórás pedagógusnak és diáknak lenni – mondja a Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója. Horváth Gizella már úgy emlékezik az épület felújításának időszakára, hogy bár a gyerekeknek és a tanároknak is el kellett szenvedniük a munkálatokkal járó nehézségeket, mégis mindannyiukat kárpótolta, ahogy előttük vált korszerűbbé az iskola. Az Újváros parki intézményben azonban nemcsak az épület, hanem a közösség szemlélete is megváltozott: a diákok környezettudatosabbak, mint korábban. A március 24-i megnyitót egy látványos programsorozattal egészítették ki. Az osztályoknak az energiahatékonyság egy-egy szempontját kellett bemutatniuk, és a diákoknak egyéni és csoportos kutatást is kellett folytatniuk a kapott témakörökben. Az alsósok előadásaiban mesejáték, tánc, vers, élőkép és megszemélyesített memóriajáték is helyet kapott. A felsősök viszont már inkább multimédiás eszköztárat vonultattak fel. Interjút készítettek a kivitelezővel, egymással, kisfilmet forgattak a felújításról, de készült filmre felvett színpadi előadás is a bolygókról. A felújítás során egyébként kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a tetőt és a falakat, átalakították a teljes gépészeti rendszert, a tetőre pedig napelemek kerültek.

Átadó ünnepség

A Móra Ferenc Általános Iskola diákjai tanultak az intézmény teljes körű felújításából. Leginkább környezettudatosságot, hisz az Újváros parki iskolát nemcsak felújították, hanem közben megpróbálták az iskola közösségének a szemléletét is átformálni. A zuglói oktatási intézmény felújítása az EGT alapból valósult meg, melynek során kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a tetőt és a homlokzatokat, átalakították az iskola teljes gépészeti rendszerét, a tetőre pedig napelemeket szereltek fel. Az iskola teljes energetikai rendszere az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 támogatásából valósult meg. A felújításra az önkormányzat közel 250 millió forint támogatást nyert.
– Nem volt könnyű dolgunk, hisz el kellett szenvednünk a felújítás minden nehézségét – mondta Horváth Gizella igazgatónő a március 24-i átadóünnepségen. – Ám eközben tanúi lehettünk annak, hogy napról napra szebb lett az iskolánk, így végül a felújítás nyertesei is mi lettünk. Ma már elmondható, hogy nagyon jó mórás pedagógusnak és diáknak lenni.
Az idén 45 esztendős iskola új, XXI. századi külsőt és körülményeket kapott, melynél szebb születésnapi ajándékkal nem is gazdagodhatott volna. Ezt szerették volna megköszönni az önkormányzatnak a március 24-i ünnepséggel, mely eseményt összekötötték egy látványos projektnappal. A diákok és pedagógusok szemléletformálása ugyanis három, egymásra épülő projektben teljesedett ki. A „Te hogyan tennéd energiatakarékosabbá a környezetedet?” témakörben rajzolniuk, az otthon energiatakarékossá tétele témakörben esszét kellett írniuk, míg a környezettudatos iskola címszó alatt projektmunkákat kellett készíteniük az osztályoknak. Ez utóbbi bemutatása pedig a március 24-i rendhagyó átadó ünnepségen történt (az esszé- és rajzpályázat eredményhirdetése a Föld napján lesz), melyre az önkormányzat vezetőit, Karácsony Gergely polgármestert és Hajdu Flórián alpolgármestert is meghívták.
– Amikor arról kellett döntenünk, hogy melyik iskola felújítását végezzük el az alap támogatásából, nemcsak azt néztük, hogy melyik épület milyen állapotban van, hanem azt is, hogy hol fordítanak nagy hangsúlyt a diákok környezettudatos nevelésére – mondta a polgármester. – A mai ünnepség is azt bizonyítja, hogy a Móra jó választás volt.
A megnyitó ünnepség vendégei több programot is megtekintettek, és eközben az ő szemléletük is változott.

A projektnap eseményei

A szemléletformáló projektnap az egész iskolát megmozgatta. Mind az alsós, mind a felsős osztályok sokat készültek tanáraikkal, hogy számukra is érthető és élményt adó módon dolgozzák fel a „Te hogyan tennéd energiatakarékosabbá iskoládat?” témakört. Az energiahatékonyság egy-egy szempontját kapták az osztályok bemutatásra, aminek az is része volt, hogy a diákok maguk végezzenek egyéni és csoportos kutatást a témakörökben. A projektnapon az egyes témák megjelenítésére a kitétel a „prezentációs forma” volt, melyre a diákok és tanáraik kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel álltak elő.

A feladatot komplexitás jellemezte, mert a gyerekeknek azt is be kellett mutatni, hogyan tudják az iskola felújítása során elkészült elemeket az iskola és a saját javukra fordítani. Annak ismertetése, hogy milyen életmódváltozások segítenek az energiatudatos fogyasztásban, az energiahasználat csökkentésében és a környezetünket jobban kímélő megoldásokban, szintén a feladat része volt. Az alsósok előadásaiban láthattunk mesejátékot, táncot, verset, élőképet és megszemélyesített memóriajátékot is. A felsősök már inkább multimédiás eszköztárat vonultattak fel. Interjút készítettek a kivitelezővel, egymással, kisfilm készült a felújításról, de láthattunk filmre felvett színpadi előadást is a bolygókról. A prezentációk tíz téma köré csoportosultak. Az egyik a természetes fény élettani és energiahatékonysági hatásának feldolgozása volt. Milyenek a fény- és árnyékhatások a felújított iskolában? Melyek voltak az ablakcsere buktatói, milyen volt, milyen lett, mi a különbség, hogyan használjuk ezek után, miért jó, árnyékolással vagy anélkül?
A friss levegő jelenléte, az egészséges környezet és az energiamegtakarítás kapcsolata szintén izgalmas feladatnak bizonyult. A gyerekeket a szellőztetés többféle lehetősége, a sok zöld növény jelenléte és az mozgatta, hogyan segít a friss levegő abban, hogy jobban tanuljanak. A hőszigetelés témaköre elsőre nem hangzik „gyerekbarátnak”, mégis egy másodikos osztály élőképben és egy saját verssel bizonyította, hogy a fantáziának semmi sem szabhat határt. Sikerült bemutatniuk és megértetniük a legkisebbekkel, hogy milyen anyagokból áll a hőszigetelés, milyen anyagok vannak most, a felújítás után az iskola falán, milyen volt és milyen lett az érzetük a felújítás során.
A projektnapot nemcsak az iskolások, hanem a szervezők is nagyon élvezték, mindenki nagy izgalommal várja a következő projektnapot április 21-én.
Forrás: Riersch Tamás / Zuglói Lapok

They Have Learnt A Lot From The Renovation

Being a teacher and a student in Móra has clearly become a great thing – says the principal of Móra Ferenc School. Gizella Horváth remembers the period of renovation as a hard time for both the children and the teachers but seeing the school become increasingly modern was worth the inconvenience. However, it wasn’t just the building located in Újváros park that underwent considerable changes but the perspective of the students as well: they have become more environmentally conscious. The opening ceremony on March 24th included a series of spectacular programmes. Each class was responsible for presenting different aspects and methods of saving energy, for which they carried out research individually and in teams as well. The elementary students prepared poetry, dance and story-telling performances. The older student used different types of media outlets as a toolkit. They interviewed the contractor for the project, created a short film about the renovation and recorded a theatrical play about our planet. As part of the renovation, windows and doors were replaced, the insulation in the roof and the walls were repaired, the entire mechanical system was redone and solar panels were installed on the roof of the building.

Opening Ceremony

The students of Móra Ferenc School have learnt a lot from the complete renovation of their school, especially about environment consciousness. The renovation was not simply about the school building itself in Újváros park, but the perspective of the students was also transformed. The renovation of the institution in Zugló was made possible by the EGT fund, which allowed the windows and doors to be replaced, the roof and walls to be insulated, the mechanical system to be updated and solar panels to be installed. The new system of energetics in the Móra Ferenc School was funded with the support of the EGT Financial Mechanism 2009-2014. The municipality has received 250 million forints to complete the project.
– The period of renovation was not an easy one – said the principal Gizella Horváth at the opening ceremony on March 24th. – But we could witness our school becoming nicer day-by-day which made us happy. Nowadays, it is definitely true that being a teacher and a student in Móra has become a great thing.
The school, originally built exactly 45 years ago has been modernised in both looks and quality, which is the best anniversary gift the institution could have asked for. The opening ceremony and the project day on March 24th were held as a way of saying thank you to the municipality. The perspective of the students and the teachers were transformed during three projects. Students were asked to submit drawings for the topic ‘How would you save energy?’ and essays about making their homes more environment friendly. Classes could also submit project entitled ‘Environment friendly schools’, which were presented at the opening ceremony. The ceremony was attended by the leaders of the municipality, Mayor Gergely Karácsony and his deputy Flórián Hajdu.
– When we were deciding which schools to renovate in the district we did not only consider the physical state of the schools but also their effort to raise awareness to environmental issues – said the mayor. – The ceremony today shows that we have made the right decision.
Attendees of the opening ceremony could participate in various eye-opening programmes.

The Project Day

The project day transformed perspectives and set the whole school in motion. Both the younger and the older students worked very hard to create worthwhile project within the topic: ‘How could your school save energy?’ Each class was responsible for presenting different aspects and methods of saving energy, for which they carried out research individually and in teams as well. Each project was presented in a creative, meaningful way.
The task was complex, as the students also had to show how the innovation in their school could be integrated and made useful in the everyday life. Different lifestyle choices which could influence energy consumption and potentially protect our environment also had to be included in the projects.
The elementary students prepared poetry, dance and story-telling performances. The older student used different types of media outlets as a toolkit. They interviewed the contractor for the project, created a short film about the renovation and recorded a theatrical play about our planet. The presentations centred around ten themes. These included a project about the importance of natural light and its effects on a learning environment. Students also analysed the difference that the new windows and their screening has made and how they could be used effectively in the future.
Another interesting theme was the connection between saving energy and fresh air. The students focused on the importance of airing their classrooms often, having plants in every communal space in school, all of which would help them in their studies. Although insulation does not sound like a topic for children, the students in their second years found creative ways of presenting the topic, through poetry and different performances. They showed their fellow students the new materials used for insulation after the renovation as well as the difference that these materials make.
Not only the children enjoyed the project day, but also the organizers did.  Everyone is looking forward to the next project day on April 21st.
Source: Tamás Riersch / Zuglói Lapok

 

egt_alap

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb