Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nagyobb empátiával kell egymás felé fordulnunk

Nem mindennapi élményben lehetett része azoknak, akik december harmadikán az egyik legnagyobb bútoráruházban jártak: játékos érzékenyítő programokkal, kerekesszékes táncbemutatóval, jeltánccal, zenés programokkal ünnepelték a fogyatékos emberek világnapját.

Magyarországon több mint 650 ezerre becsülik a fogyatékossággal élő emberek számát, s a demokrácia fokmérője, ahogy velük bánnak – mondta Sebestyén Lajosné, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének helyi vezetője. – Az a célunk, hogy a hiányossággal élő emberek a társadalom egyenrangú polgárai legyenek – hangsúlyozta.

Horváth Csaba polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékosság nem személyes probléma, hanem emberjogi kérdés, aminek megoldása kollektív felelősségvállalást igényel, az önkormányzat pedig többféleképpen is segít.

– A pénzbeli támogatások mellett egészségügyi szűréseket szervezünk számukra, jelzőrendszeres házi segítséggyújtás működtetünk, az utak, járdák, közösségi terek felújításakor különösen fontosnak tartjuk az akadálymentesítést, a sétányok térkő, aszfalt vagy stabilizált, szórt burkolatot kapnak, az új, nagyforgalmú csomópontok a vakok és gyengénlátók védelmében speciális, a haladási útvonalat jelző burkolatot kapnak és folyamatosan alakítunk ki új mozgássérült parkolóhelyeket – sorolta Horváth Csaba. – Van egy álmom, hogy olyan világban élhessünk, ahol a világ minden értelemben akadálymentes, és mindenki számára biztonságos. Ehhez még sokat kell dolgoznunk, és nagyobb empátiával kell fordulunk egymás felé.

Az MBE, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesületének zuglói látássérült klubja valamint az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület közös programját a Rool Dance, Napsugár Anna és a Vakrepülés Színtársulat színesítette. Az érdeklődők kipróbálhatták, milyen kerekesszékkel közlekedni, tapintás alapján tárgyakat beazonosítani, beszélgettek ép társaikkal, barátkoztak a vakvezető kutyákkal.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb