Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Új helyre költözött a kenyérközösség

A Zuglói Kenyérközösség december 2-án is átadónapot szervezett. Mondhatni, ebben semmi különös nincsen, hisz a civil társulás 2019. február 23. óta minden csütörtökön megtette ugyanezt. De ez az alkalom más volt, mint a többi, mert a közösség most először szervezte az átadónapját a Mogyoródi úti Sportpályára.

Az első helyszínünket, a Bosnyák utca – Kövér Lajos utca sarkán található Közösségi Asztalos Műhelyt nemes egyszerűséggel kinőttük – mondta Csernovitz Adél, a bevásárló közösség alapítóinak egyike. – Szerencsére az önkormányzattól, elsősorban Szabó Rebeka alpolgármestertől segítséget kaptunk, így hamar új otthonra leltünk.

Ezzel a törzsvevők többsége is egyetértett. Mint mondták, a Mogyoródi úton van hely parkolniuk, ebből kifolyólag bátrabban is mernek vásárolni.

Új helyen a kenyérközösség

Az első alsórákosi átadónapot az időjárás is sújtotta. Az özönvízszerű esőben eleinte nehéz volt elképzelni, hogy bárki is kilátogat majd a sporttelepre. Szerencsére a létesítmény házigazdája, a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. egy nagy sátrat biztosított az árusítóknak és a vevőknek, így viszonylag jó körülmények között történhetett a bevásárlás. Ennek megfelelően sokan vették a fáradságot, és esőben is kilátogattak a sporttelepre.

Egy budapesti piacon árusítottam, amikor Adélék megkerestek a Zuglói Kenyérközöség ötletével – mondta ifjabb Illés Gábor, a Csöglei sonka tulajdonosa. – A családunk már a dédnagyapám óta foglalkozik libakészítményekkel, amit nagyon szeretnek a zuglóiak is. Ezért az alapítás óta rendszeresen itt vagyunk ezeken az átadónapokon.

Új helyen a kenyérközösség

Sokkal kacifántosabb utat járt be Éless Tímea, aki először vásárlóként találkozott a Zuglói Kenyérközösséggel, majd maga is árusítani kezdte a termékeit.

Félig zuglóiak vagyunk, félig meg tállyaiak. Tokaj Hegyalján 15 hektár szőlőnk van, ahol biogazdálkodást folytatunk, azaz a hagyományos borászati technológiákat csak a legkisebb mértékben alkalmazzuk. A legfontosabb, hogy ként nem adunk a borhoz, így az ital megőrzi a gyümölcs természetes zamatát.

Csernovitz Adél elmondta, a zuglói átadónapok legfőbb célja, hogy olyan termelőktől olyan árut kínáljanak a vásárlóknak, amelyek táplálnak és nem megbetegítenek.

Új helyen a kenyérközösség

Azért csak egy valaki árul nálunk tejterméket, mert nehéz olyan termelőt találni, aki valóban tisztán tud termelni. Ennek ellenére is széles a paletta, mert az átadónapjainkon megtalálni a kézműves sajtokat, a kovászos péktermékeket, az egészséges tojásokat, a kézműves söröket, a vegyszermentes lekvárokat, a gyógynövényekből készített teákat, a mikrozöldeket, idény szerint az egészséges zöldségeket és biogyümölcsöket, illetve a befőtteket is. Advent idején kézműves termékeket is árusítanak nálunk, mi pedig az első Mogyoródi úti nap alkalmából finom gulyáslevessel kedveskedtünk a vásárlóinknak.

 

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb