Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nagyra értékelte az Európai Bizottság képviselője Zugló E-Co Housing projektjét

Zuglóba érkezett az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) program officere, hogy tájékozódjon az Unió támogatásával megvalósuló E-Co-Housing projekt helyzetéről. Az UIA megbízottjának az építkezés helyszínén tartottak részletes beszámolót Horváth Csaba polgármester, Rózsa András, a lakhatásért felelős alpolgármester, Szabó Rebeka, országgyűlési képviselő, volt zuglói alpolgármester, valamint a projekt partnerek képviselői.

Horváth Csaba kiemelte, hogy a kerület a jelenleg fennálló lakhatási válság kezeléséhez mind fizikai, mind szociális szempontból egy innovatív beruházással járul hozzá, amely valóban több, mint egy lakóház. Az E-Co Housing projekt valódi mérföldkő Zugló fejlesztésének történetében, amely az Önkormányzat, az Európai Unió, a szakmai szervezetek és a civil szféra példás együttműködésében valósul meg.

Nagyra értékelte az Európai Bizottság képviselője Zugló E-Co Housing projektjét - fotó

Fotó: Balogh Róbert

Az elmúlt évek válságai számos vis major helyzet elé állították Zugló Önkormányzatát, így a változtatás kényszere elkerülhetetlenné vált. Ezért az eredeti tervektől eltérően, de összhangban az Európai Unió elveivel egy meglévő, de rossz állapotú önkormányzati bérház teljes felújítása mellett döntött Zugló vezetése.

Rózsa András alpolgármester szerint minden erőfeszítés, ami a súlyos lakhatási helyzeten segít, túlmutat egy-egy épületen, egész generációk életére lesz hatással. Zuglóban egy bérlakásra 30 pályázó jut, ami mutatja e projekt jelentőségét.

Nagyra értékelte az Európai Bizottság képviselője Zugló E-Co Housing projektjét - fotó

Fotó: Balogh Róbert

Szabó Rebeka, aki a projekt indulásától, 2018-tól idén tavaszig, országgyűlési képviselővé választásáig volt a projekt felelőse, a lakhatási válság mellett még egy fontos kihívásra hívta fel a figyelmet. Ez pedig a klímaválság, ami miatt fontos csökkenteni a széndioxid-kibocsátásunkat. Mint mondta, ez a projekt erre a két kihívásra igyekszik egyidejűleg választ adni.

Fontos szempont volt azonban az is, hogy ne csak egy fenntartható és zöld lakóépületet hozzanak létre, hanem segítsenek valódi lakóközösséget kialakítani. Ennek jegyében a pályázaton nyertes –leendő- lakók felkészítése, közösségépítése már zajlik Zuglóban, ami azt jelenti, hogy az épület elkészültekor már valódi közösségként költözhetnek a Mexikói útra.

Nagyra értékelte az Európai Bizottság képviselője Zugló E-Co Housing projektjét - fotó

Fotó: Balogh Róbert

A UIA képviselője, Camille Degryse nagyra értékelte Zugló kitartását, és hogy a városvezetés a nehézségek ellenére sem lépett vissza a program megvalósításától, hanem egy mindenki számára elfogadható megoldást talált.

Az újjászületett fejlesztés eredményeképpen rövidesen 14 új, fenntartható szociális bérlakás jön létre a Mexikói úton, ahol a bérház mellett megújul és zöldebb lesz az udvar is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb