Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Negyven éve alakult meg a zuglói mozgássérültek szervezete

Az otthonélő mozgáskorlátozottak lakásainak az akadálymentesítésére kíván javaslatot tenni az önkormányzatnak Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Zuglói szervezete – derült ki azon a műsoros délutánon, amelyet a XIV. kerületi csoport megalakulásának a negyvenedik évfordulója alkalmából rendeztek.

Az eseményen megjelenteket Sebestyén Lajosné, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Zuglói szervezetének vezetője köszöntette, aki azt mondta, szeretnék elősegíteni az otthonélő mozgáskorlátozottak lakásainak az akadálymentesítését. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületével közös projektjük kidolgozás alatt áll, melyet – ha elkészülnek – benyújtanak az önkormányzatnak.

Az eseményen az önkormányzatot képviselő Szabó Rebeka beszédében kiemelte: a hetvenes években a mozgássérülteknek sportegyesületet kellett ahhoz létrehozni, hogy hallathassák a hangjukat és küzdhessenek mindazokért a jogaikért, amelyek mindenkit megilletnek.

– Negyven év alatt sok minden megváltozott, azonban még bőven van tennivaló – jelentette ki az alpolgármester, megjegyezve: Zuglóban sem minden tökéletes, még nem sikerült akadálymentessé tenni az Örs vezér terei aluljárót, pedig ezt már az előző önkormányzat is kiemelt feladatának tekintette és a tavaly ősszel hivatalba lépett új városvezetés is elkötelezte magát a projekt mellett.
– Sajnos a koronavírus-járvány és az amiatti megszorítások a fejlesztést megakasztották – tette hozzá Szabó Rebeka kihangsúlyozva, az önkormányzat nem tett le szándékáról, törekszik az Örs vezér tere minél előbbi akadálymentesítésére.

Az alpolgármester szavait követően kezdődött a szórakoztató program. Ennek során előbb Németh Anna, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Újpesti szervezete vezetője örökzöld slágereket adott elő, majd a jelenlévők Gáspár János Prága magyar szemmel című videóját tekinthették, végül pedig Gajdos Verona természetgyógyász tanácsait hallgathatták meg az érdeklődők.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A zuglói mozgássérült mozgalmat negyven éve id. Szakály József indította el azzal a céllal, hogy a sérült emberek hozzájuthassanak az életüket megkönnyebbítő lehetőségekhez és információhoz. A csoport legjelentősebb projektje az évente megrendezésre kerülő Zuglói Kulturális Esélyegyenlőségi Fesztivál, ahol a megjelenteket sérült és egészséges művészek szórakoztatják és a fogyatékkal élők közös programokon vehetnek részt egészséges embertársaikkal. Emellett szervezik a tagok hallásvizsgálatát és minden rászoruló zuglóinak az ortopéd cipőhöz jutását.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb