Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Negyven éves a 77-es

1980. augusztus 2-án indította útnak az első 77-es trolibuszt a BKV. A Kerepesi út és az Egressy út – Öv utca sarka között közlekedő járatra nagy szükség volt, mert segítségével a kertvárosban élők is könnyen eljuthatnak a metróhoz.

– A 77-es trolibusz a korábbi 75-ös buszt váltotta fel – mesélte Barabás Ferenc, a Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az alsórákosi civilek nevében augusztus 2-án születésnapi megemlékezést szervezett a zuglói trolijárat tiszteletére. – A troli környezetbarátabb közlekedési eszköz a busznál, ezért a váltásnak az itt élők is nagyon örültek.

Ez ki is derült az augusztus 2-i ünnepségen, mert a szervezők meghívására vasárnap délelőtt 10 előtt megtelt az Öv utcai megálló érdeklődőkkel. Barabás Ferenc és szervezőtársai a BKK-val egyeztetve egy nosztalgiajáratot rendeltek a születésnap Zuglóba.

Fotó: Balogh Róbert

– Az első trolik a ZIU-9-es szovjet gyártmányú járművek voltak, amit nagyjából tíz év után az Ikarus járatai váltottak fel – magyarázta Barabás Ferenc. – Kérésünkre a BKK-tól egy ilyen ZIU-9-es trolit küldtek a nosztalgia utazásokra.

Az öreg trolibusz megtelt az érdeklődőkkel, akik egymás szavába vágva mesélték, milyen élményük fűződik ehhez a régi szovjet trolihoz. Az öreg 77-es pedig Zugló utcáin kanyarogva haladt a Kerepesi úti végállomás felé. Útközben mindössze egyszer állt meg, az Egressy úton egy virágüzlet előtt, ahol a lelkes alsórákosi civilek egy virágkoszorút készíttettek a születésnapos járat számára, és amelyet ünnepélyesen fel is helyeztek a ZIU-9-es elejére. A Kerepesi úti végállomásra már a zuglóiak által feldíszített troli gördült be, ahol a nosztalgiajárat utasai a mai 77-sek sofőrjeit köszöntötték. A régi ZIU-9-t elkísérő Németh Miklós oktatótiszt és Vass Ádám járművezető, területi vezető is meglepődött azon a lelkesedésen, amellyel a zuglói civilek beszéltek szeretett trolijukról. Barabás Ferenc, a nosztalgiajárat utasainak nevében egy-egy „40 év Zuglóban” feliratú emléklappal köszönte meg a BKK dolgozóinak, hogy támogatták a civil megemlékezést.

Fotó: Balogh Róbert

A 77-es troli az egyik olyan járat (a 82-es troli mellett), amely csak Zugló területén közlekedik.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb