Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nehéz érdemi segítséget nyújtani

Rendkívüli krízismegbeszélést tartottak a Polgármesteri Hivatalban január 16-án, a hideg időjárásra való tekintettel. Karácsony Gergely polgármester a segítő szervezetek, a polgárőrség és a rendőrség eddigi tapasztalatára volt kíváncsi, illetve arra, hogyan lehet még hatékonyabbá tenni a hajléktalanok és rászorulók védelmét.

Az érintett szakemberek egyetértettek abban, hogy az ellátó helyeken elegendő férőhely van, de a legnagyobb problémát az okozza, nehéz rábeszélni az utcán élőket, hogy bemenjenek egy melegedőbe, vagy legalább egy éjszakai szálláshelyre. Kártyás Irén, a Menhely Alapítvány zuglói szolgálatának vezetője hozzátette, sokszor kisállataikat nem akarják hátrahagyni a hajléktalanok, ezért több menedékhelyre kenneleket vásároltak.

Váli Szilvia, a Myrai Vallási Közhasznú Egyesület képviselője azt javasolta, a segítő szervezetek időrendben osszák fel egymás között, ki, melyik órában keresi fel a kerületben élő hajléktalanokat, ugyanis többször előfordult, hogy egyszerre, vagy kis eltéréssel látogatták meg őket.

Karácsony Gergely polgármester szerint azok vannak a legnagyobb veszélyben, akikről nem tudnak az illetékes szervek, ezért mindenkit arra kért, fokozottabban figyeljen a környezetében élő hajléktalan emberekre és a szomszédságában lakó, magányos idősekre is.

Fotó: Képszerkesztőség

Nagy Imre, a XIV. kerületi Rendőrkapitányság alezredese elmondta, felméréseik szerint 50-60 helyszínen élnek hajléktalanok Zugló területén, és a BRFK belső utasítása szerint két óránként mindannyiukat fel kell keresniük. Pataki Józsefné, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója jelezte, ők elsősorban a lakásban élő rászorulókra próbálnak figyelni, ezért azt tervezik, hogy meleg hálózsákokat vásárolnak azoknak, akiknek otthonuk fűtése gondot okoz.

Szabó Rebeka alpolgármester ennek kapcsán felszólította a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. képviselőjét, hogyha egy önkormányzati lakásból fűtéssel kapcsolatos meghibásodást jeleznek, soron kívül javítsák meg azt. Kardos Pál, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke azt javasolta, vegyék fel a kapcsolatot a katasztrófavédőkkel és a kéményseprőkkel is, mert nekik sokszor jut tudomásukra olyan információ, hogy hol nincs fűtés, vagy kinek van szüksége segítségre.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester az önkormányzati- és a magántelkekre való bejutás megnehezítését, korlátozását sürgette, mert ott úgy tudják meghúzni magukat a hajléktalanok, hogy a segítő szervek észre sem veszik őket. Szorgalmazta azt is, nyissanak több melegedőhelyet, ahová napközben nemcsak a fedél nélküliek, hanem bárki betérhet egy meleg teára.

Non-stop nyitvatartó melegedő:

  • Myrai Vallási Közhasznú Egyesület melegedője (Cserei u. 10.); Telefonszám: +36 70 333 6610
  • Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata; Telefonszám: +36 1 338 41 86

 

Önkormányzat által fenntartott intézményekben kialakított ideiglenes nappali melegedők Zuglóban:

  • Cserepesház 8.00-tól 20.00 óráig (Vezér út 28/b)
  • Varga Zoltán sportpálya 8.00-tól 16.00 óráig (Kövér Lajos u. 5-9.)
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb