Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyílt levél Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárnak

Tisztelt Államtitkár Úr!

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy a kormány az ingyenes parkolás bevezetéséről döntött, problémák sorát zúdítva ezzel a budapestiek nyakába. Évek óta tudjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapestet „irodalmi kérdés”-ként kezeli, a budapesti ügyek kormányzati felelőseként azonban Önnek azt is tudnia kell, hogy Budapest csaknem kétmillió magyar ember otthona, akiknek joguk van az egészséges környezethez.

Önnek azt is tudnia kell, hogy az ingyenes parkolás a koronavírus-járvány elleni védekezésre nem alkalmas. Nem véletlen, hogy a járvány második hullámában Európának a tudományt nem csak amolyan úri hóbortként kezelő országaiban nem is vezették be. Ellenkezőleg: az ingyenes parkolás észszerűtlen és káros, amellyel a kormány a budapestiek egészségét veszélyezteti, a betegek gyógyulását hátráltatja.

A díjköteles parkolás egy forgalomszabályozási eszköz, amelynek célja, hogy a helyiek az otthonuk közelében tudjanak parkolni. A kormány döntése óta azonban a város közterületeit a máshonnan érkezők használják P+R parkolóként, az utcákat, tereket ellepik a parkoló autók, a körözni kénytelen, parkolóhelyek után kutató autósok. A mesterségesen megnövelt forgalom miatt Budapest útjain állnak a dugók, tovább növelve ezzel a környezeti terhelést.

Azt is fontos tudni, hogy Budapesten évente csaknem kétezren halnak meg a levegő szennyezettségével összefüggő betegségekben – ez a szám járvány nélkül is magas. A szakértők egyetértenek abban, hogy a rossz levegő súlyosbítja a koronavírus okozta megbetegedést. Ebben a helyzetben tehát még az Önök számára is kulcsfontosságúnak kellene lennie, hogy a budapestiek érdekeit az olcsó, populista politikai érdekek elé helyezzék.

Kezdeményezésemre az MSZP országgyűlési képviselői benyújtottak egy az ingyenes parkolás visszavonásáról szóló törvényjavaslatot.

Remélem, egyetért velem abban, hogy a kormány még veszélyhelyzet idején sem kockáztathatja az emberek életét, egészségét. Ha Ön valóban elkötelezett Budapest ügyei iránt és fontosnak tartja az itt élők életét, egészségét, kérem, támogassa a kezdeményezésünket és győzze meg a kormányát is, hogy sokkal kisebb presztízsveszteség elismerni a hibát és visszavonni egy rossz döntést, mint kitartani a nyilvánvaló ostobaság mellett.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba
Zugló polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője

Budapest, 2020. december 10.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Nagyítás
Kontraszt