Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyílt nap a japánkertben

Nyílt napot tartott a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, melynek keretében bárki megtekinthette a csaknem 90 éves japánkertet.

Az iskolaalapító igazgató, Varga Márton 1926-28 között építette az első japánkertet a Mogyoródi út – Kövér Lajos utca sarkán, amely Magyarországon, sőt Európában is az első ilyen típusú kert volt. A zuglói japánkertet 1931-ben még Takamatsu herceg, Hirohito császár testvéröccse is felkereste, akit annyira elkápráztattak a látottak, hogy később több növényt is küldött Japánból az iskolának.

 

Fotó: Balogh Róbert

Az elmúlt években a kert középpontjában álló tó szigetelése teljesen leamortizálódott, így ma már nem lehet vízzel felengedni a tavat, mert az pillanatok alatt elszivárogna. Az iskola az idei jubileumi tanévben szeretné rendbe tenni a kertet és a benne levő tavat is, ezért szeptember 12-én első ízben egy nyílt nappal egybekötött workshopot rendeztek, melyre a diákok mellett bárki bemehetett, és megismerkedhetett a kert, illetve a benne lévő kövek, növények történetével, de a kert szépítéséből is kivehette a részét.

A következő lépcsőfok szeptember 20-án este egy jótékonysági koncert lesz a japánkertben, melyen a neves jazzénekesnő, Micheller Myrtill és a gitáros Pintér Tibor lépnek majd fel. A rendezvény bevételét – az eddigi adományokkal együtt – az iskola a tó szigetelésére fordítja majd.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb