Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Online fejlesztő csoport indult kamasz gyerekek szüleinek

KEDVES SZÜLŐTÁRSUNK!

Iskolánk lehetőséget kapott, hogy pályázat keretében résztvevője legyen egy

szülői függőségi-prevenciós programnak.

Az alábbiakban ennek hátteréről olvashattok, illetve a mellékletekben a meghívókat találjátok.

SZÜLŐ_KÉP_MÁS_KÉP/P

„AZ ELÉG JÓ SZÜLŐ”_KÉPZŐ

KOMPLEX MODUL PROGRAM

Kamasz gyermekek szüleinek

„Elég jó Szülő”-nek lenni vagy azzá válni mindnyájunk vágya. Nap, mint nap sokat teszünk azért, hogy elérjük.

Vannak időszakok, amikor elégedettek vagyunk magunkkal és a gyermekeinkkel való kapcsolatunkban minden rendben van. Vannak időszakok, amikor a korábbi magatartásmintáink és kommunikációs módjaink nem bizonyulnak elégségesnek, sőt gyakran sikertelenek. Ilyenkor keressük az újabb megoldási lehetőségeket, mit mondjunk másképpen, mit tegyünk másképpen.

A kamaszkorba lépve gyermekünk magatartása hírtelem megváltozik, a korábban jól bevált kapcsolati mintáink nem működnek. Ez komoly kihívás mindnyájunknak.

A kritikus időszakát élő kamasz számára ebben az időszakban kiemelten fontos a szülővel való kapcsolata.

A szeretetteljes szülő-gyermek kapcsolat megőrzése az alapja lelki egészsége fenntartásának és harmonikus személyiségfejlődésének.

A biztonságot adó háttér, a jól működő kapcsolat a legfontosabb védőfaktor a különböző szerek kipróbálása, majd rendszeres használata ellen! Ahhoz, hogy fiatal felnőttként kiteljesedhessen függőségek nélküli élete, szükséges a szülő-gyermek kapcsolat építése.

Ismert kutatási adat, – a korábbi feltételezésekkel ellentétben, – hogy az életét érintő alapvető kérdésekben ebben az életkorban is fontos a szülő véleménye, a szülő az eligazodási pont számára. Megküzdési stratégiáiban a szülői mintát követi.

A párbeszéd módja, tartalma, az elfogadás mélysége és szorossága a kapcsolat minőségére utal és jelzi a sérülékenységét. Akkor igényli a legnagyobb elfogadást, amikor éppen lázad, és pont ilyenkor a legnehezebb a feltétel nélküli elfogadás. Keresi a saját helyét és szerepét, legfontosabb kérdései:” ki vagyok én, hol a helyem a világban, mi az élet értelme, stb.” Az önmagát kereső fiatalra számos veszély nehezedik. Az önmagára találás útján mindvégig nagy szükség van ránk, a háttérben biztos támaszt nyújtó szüleire.

A 2013-ban elvégzett széleskörű hazai drogkutatás eredményei is tudományosan megerősítik, hogy a függőségek prevenciójában a legfontosabb védőfaktor a szülő-gyermek kapcsolat minősége.

Évek óta kiemelt programunk az úgynevezett Szülőképzés, többek között kamasz gyermekek szülei számára, a SZÜLŐ_KÉP_MÁS_KÉP/P—AZ „ELÉG JÓ SZÜLŐ” _KÉPZŐ MODUL PROGRAM.

Egy KAB pályázat keretében iskolánk lehetőséget kapott két Szülői Open Space, azaz Nyitott Tér Fórumon való részvételre / Nyitó és Záró / és egy Önismereti Szülőcsoport indítására.

Egy nemzetközi kutatás szerint az „elég jó Szülő” főbb ismérvei közül az első helyeken szerepel, mennyire sikerül a szeretetteljes elfogadás e nehéz életperiódusban, hogyan kezeli a szülő a saját konfliktusait, milyen a szülők egymással való kapcsolata.

Szülőnek nem születünk, de egyre jobb szülővé válhatunk! A gyermekeink harmonikus személyiségfejlődésének biztosítása napról-napra újabb és újabb kihívást jelent a számunkra.

A szülőszerep változó elvárásainak akkor tudunk megfelelni, ha folyamatos felkészüléssel, tanulással mi is fejlődünk. A szülőszerepünkben való biztonságos működés feltétele a szülői kompetenciák fejlesztése és önismeretünk mélyítése.

Tudományos ismeretekre alapozva állítottuk össze az úgynevezett saját élményű ÖNISMERETI SZÜLŐCSOPORT tematikáját, választottuk a pszichodráma elemekre épülő szabadinterakciós módszert. A saját élmény szülőcsoport a leghatékonyabb tanulási módszer  lehetőségét nyújtja.

Ezen programra hívunk most szeretettel, a A Meghívókat mellékletben csatoljuk.

Édesapák és Édesanyák részvétele egyaránt fontos!

A gyermeknevelés közös ügyünk!

A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges.

Név: dr. Hada Zsuzsanna

Telefonszám: +3620 9 44 88 55

 

Szeretettel várjuk jelentkezéseteket!                              Reméljük, hogy találkozunk!

                                                                       Budapest, 2021. április

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb