Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Online fórum a szélsőséges nézetek ellen

A fiatalok körében is létező kirekesztés és radikalizálódás megelőzésére szervezett online fórumot a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) és a Political Capital (PC) elemző intézet. A gyakorlatban tevékenykedő oktatási-nevelési szakemberek bevonásával futó EUROGUIDE nevű programsorozat legutóbbi rendezvényén részt vett Adler Katalin is, a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. (ZKNP) prevenciós koordinátora.

Az EUROGUIDE programot a brüsszeli székhelyű European Foundations for Democracy (EFD) koordinálja, magyar partnerei a DIA és a PC. A projekt célja egy olyan európai platform létrehozása, amely révén a tanárok, szociális munkások, civil szervezetek képviselői, az ifjúsággal foglalkozó más gyakorlati szakemberek segítséget kaphatnak a fiatalok körében is megnyilvánuló szélsőséges nézetek, kirekesztő magatartások visszaszorításához, valamint képesek legyenek pragmatikusan, proaktívan reagálni munkavégzésük közben a megosztó, intoleráns jelenségekre.

A koronavírus-járvány miatt online módon megrendezett EUROGUIDE-fórum célkitűzése, tematikája szorosan kapcsolódott a ZKNP kezdeményezésével, szervezésében, támogatásával zajló olyan XIV. kerületi programokhoz, képzésekhez, mint amilyen a Békés Iskolák, a konfliktuskezelő tréningek vagy a Zuglói Pedagógus Műhely előadás-sorozata – mondta Adler Katalin. A fórumon a gyakorlati szakemberek eszmecseréje közben elhangzott vélemények, a konkrét iskolai esetekből levont következtetések arra mutattak, hogy a felnőttek társadalmi krízisei gyakran megjelennek az oktatási-nevelési intézményekben a fiatalok közötti összeütközésekben, agresszív, intoleráns, bántalmazó magatartásokban. Éppen ezért a konfliktusok kezelése nem érhet azzal véget, hogy a pedagógus kibékít két, egymással összekülönböző gyereket, hanem a nevelőnek fel kell tárnia azt is, hogy milyen előítéletekből, milyen tévhitekből származik a megalázó, kirekesztő tartalmú beszéd vagy cselekedet – hangsúlyozta a biztonsági cég prevenciós koordinátora.

Adler Katalin szerint a fiatalok gyakran nem tudják kivel megbeszélni a társadalom általuk is érzékelt feszültségeit, és nincs elegendő információjuk ezek mérlegeléséhez, elemzéséhez sem. Így könnyen fogékonnyá válhatnak a gyűlöletkeltő, szélsőséges, uszító nézetekre, rossz mintákat követhetnek. Körükben bárki a felgyülemlett frusztráció, agresszió célpontja lehet etnikai, származási jegyei, külső vagy belső tulajdonságai, vallási meggyőződése, nemi identitása, egészségi állapota miatt. Elsődlegesen a radikális és kirekesztő megnyilvánulások társadalmi hátterét szükséges a terepen dolgozó oktatási szakembereknek megvilágítaniuk, ha eredményesen akarnak fellépni ellenük. Ehhez a munkához adott további ismereteket és nyújt az igények felmérése után a későbbiekben technikai, képzési támogatást az EUROGUIDE program, amelynek elvei és módszertani útmutatásai a zuglói fiatalok oktatásában, nevelésében is jól hasznosíthatók lesznek – összegezte az online fórumról szóló tapasztalatait Adler Katalin.

(Forrás: zknp.hu)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb