Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ötven év az Újváros parkban

Idén ötven esztendős a Zuglói Móra Ferenc Általános Iskola. A jubiláló intézmény már az év elejét is ünnepivé varázsolta volna, de COVID-helyzet ezt csak áprilistól tette lehetővé.

Az első ötven éves esemény a tavaszi STAFÉTACSI játékos matematikaverseny volt, mely program nem félszázados ugyan, de igazi mórás találmány. A tornatermi matematikaversenynek ugyanis az intézmény egyik pedagógusa (1976 óta), Terényi Péter volt az ötletgazdája. A népszerű eseményen idén is több mint nyolcvan diák vett részt.

Az ünnepi programsorozat második állomása a május 27-i programkavalkád volt. Délelőtt a pedagógusok sportversenyeket és egy érdekes „nemzetközi” játékot, az Utazás a Föld körül-t szerveztek a diákok számára. A Mórában ezek a programok is legalább 10-15 éves múltra tekintenek vissza. A nap fénypontja azonban a délutáni öregdiáktalálkozó volt.

A célunk az volt, hogy megmutassuk a modern Mórát a volt diákjainknak – mondta Némethné Korom Edit pedagógus, a program egyik szervezője. –A bemutatkozás azonban nemcsak egy iskolai sétából állt, hanem egy robotokkal, interaktív táblával, élménypedagógiával, minecraft iskolatörténeti vetélkedővel tarkított minifoglalkozásokból állt.

Sokat segített a szervezésben, hogy 2017-ben létrejött az Újváros parki iskola öregdiák facebookcsoportja, amely Murányi Marian, volt mórás diák, jelenlegi zuglói pedagógus nevéhez fűződik.

Diákoldalról indult ez a kezdeményezés, de az iskola maximálisan az ügy mellé állt – mondta az Öregdiák-szervező. – Már négy éve is volt egy találkozónk, és akkor is több mint négyszázan jöttünk össze.

Az iskola részéről Ujvárosi Zsuzsanna nyugalmazott tanárnő volt az egyik motorja a találkozónak, a programokat pedig Némethné Korom Edit és dr. Pattantyúsné Tóth Gyöngyi intézményvezető szervezték.

Régi képekről tanárok felismerése, digitális táblán történő rajzolás, iskolatörténeti játék, robotika, a mai diákszleng ismerete és természetesen a tábori dalok éneklése – sorolta az öregdiákok feladatait az intézményvezető. – És természetesen minden feladatra jegyet is kapnak.

Az iskolába tömött sorokban érkező volt mórások között néhány ismerős arc is felbukkant. Többek között Csengeri Attila, Szalay Krisztina színművészek és Faragó Richárd sportriporter is az Újváros parki iskolából kerültek ki.

A május 27-i rendezvényen azonban nemcsak diákok, hanem régi tanárok is részt vettek. Ott volt többek között az a Steiner Oszkár is, aki az iskola első igazgatója volt, de valamikor ugyancsak mórás pedagógus volt Dolák-Saly Róbert zenész és humorista is. A jubileumi Móra Emlékplakettet azonban nem ők, hanem az intézmény második igazgatója, Artner Lászlóné kapta. Az indoklás szerint ő volt a mai iskolaszerkezet megálmodója és megvalósítója.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb