Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A zuglói Ihász Gábor emléke 33 év után

Harminchárom éve ezen a napon hunyt el Zugló egyik legismertebb előadóművésze, Ihász Gábor.

Ihász Gábor testvérével, az olimpiai bajnok labdarúgóval, Ihász Kálmánnal tősgyökeres zuglói volt. A fiúk a Stefánia úton (a Tücsök Presszó házában) nőttek fel. Mindketten sportolóként kezdték a pályafutásukat, de, amíg Kálmán megragadt a Vasasnál, Gábor sportpályafutását a születésétől fogva meglevő szívproblémái kettétörték. Ezt követően is maradt a sportnál, gyúróként dolgozott a labdarúgócsapat, majd a női kézilabdacsapat mellett. Így ismerte meg feleségét, Hajós Máriát, akitől 1981-ben fia (ifjabb Ihász Gábor) született. Ők a mai napig Zuglóban élnek.

Ihász Gábor zenei pályafutása autodidakta módon indult. Maga tanult meg gitározni, és a dalokat is maga írta. Tehetségét bizonyítja, hogy elég hamar a kor egyik legnagyobb sztárjának, Szécsi Pálnak a zeneszerzője lett. Pályafutása során olyan ismert zenészekkel dolgozott együtt, mint a Fonográf, a Kék Csillag, az Express együttes, vagy Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Korda György, Heilig Gábor és Eszményi Viktória, Szűcs Judit és Máté Péter. A zeneszerzés mellett maga is énekelt. A Múlnak a gyermekévek című slágere közönségdíjat nyert a Metronóm 77’ fesztiválon. 1980-ban és 83-ban pedig önálló lemezei jelentek meg.

Legtöbb slágerét zuglói otthonában (a kertben álló kis faházban) írta. Ihász Gábor imádta a népszerűséget, és imádta az autókat is. Legendás kocsijai voltak, többek között az a jármű is gyűjteményébe került, melyből egykoron Gagarin integetett a budapesti embereknek. Mindössze 40 éves volt, amikor első házasságából származó lányának, Adriennek gyermeke született, fiatalon lett popnagypapa.

Az életet azonban nem tudta sokáig élvezni, negyven éves kora körül rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála, amellyel itthon és külföldön is kezelték. 1989-ben június 29-én hunyt el. A halálát állítólag nem a rák, hanem szívinfarktus okozta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb