Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Próbariasztás a fővárosban

Hangos üzemű próbariasztást tart az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a monitoring és lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) segítségével március 7-én.

A MoLaRi-rendszer célja, hogy a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól időben tájékoztassa a lakosságot. A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 576 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 360 monitoring végpontot telepítettek, amelyekkel összesen 440 ezer ember riasztható.

Március 7-én hangos üzemű próbariasztást tartanak Budapesten. Ebben az esetben a következő szöveges rész hangzik el: “Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”.

Ezt követően a “Katasztrófariadó” jelzése hallható (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú hang), amely után ismét szöveges tájékoztatás következik: “Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzést hallják”, majd kiadják a “Veszély elmúlt” jelzést (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés).

A szirénajelzés elhangzása után azonnal következik a szöveges rész: “A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb