Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Radó Dezsőről parkot neveztek el Zuglóban

Névadó ünnepséget tartott az önkormányzat az egy éve felavatott Rákos-patak partján. A Bartl János utca – Egressy út közötti szakaszt immár hivatalosan is Radó Dezső parknak hívják.

Az önkormányzat Szabó Rebeka, korábbi önkormányzati, jelenlegi országgyűlési képviselő javaslatára fogadta el, hogy a Rákos-patak revitalizált partrészét a FŐKERT legendás igazgatójáról nevezik el.

Budapest történetének kevés olyan alakja van, aki ennyit tett a főváros zöldterületeinek megóvásáért és fejlesztéséért, aki ennyire szívén viselte Budapest természeti környezetének védelmét – mondta Horváth Csaba polgármester a november 28-i névadó ünnepségen. – Hol másutt lenne a legjobb helye egy róla elnevezett közterületnek, mint a főváros egyik legzöldebb kerületében, Zuglóban? Hol másutt, mint a Rákos-patak partján, amelyet többek közt éppen az ő elvei mentén újítottunk meg?

Az ünnepségen Radó Dezső munkásságát méltatta többek között Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Rózsa András zuglói alpolgármester is. Az eseményen részt vett Radó Dezső nagyobbik fia, Radó Péter, illetve számos volt kollégája is.

Nagy megtiszteltetés a családunk számára, hogy Budapest egyik kiemelt kerületében egy ilyen szép parkot neveztek el édesapámról – mondta Radó Péter. – Erre eddig még nem volt példa. Egy olyan szép terület vette fel az ő nevét, ahol sok fa lett elültetve. A fák mindig is fontosak voltak az édesapám számára, ha itt lehetne, biztosan nagyon örülne a névadásnak.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Radó Dezső száz évvel ezelőtt született. A FŐKERT egykori igazgatója, és a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke életét a fák védelmének szentelte. Neki jutott az a szép feladat, hogy Budapest zöldfelületei a háború okozta pusztulás után feléledjenek. Munkássága idején parkok, fasorok, játszóterek újultak meg, az általa vezetett csapat végezte többek között az akkoriban épülő lakótelepek szakszerű parkosítását is. Egész pályafutása során lelkes környezetvédő, elkötelezett és aktív védelmezője volt a városi fáknak, illetve zöldfelületeknek. Publikációinak nagy részében, valamint számos – rádióban és televízióban való – szereplése során is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott.

Radó Dezső tiszteletére korábban már elültették kedvenc fáját a Városligetben, a gyertyánt, melyről egy emlékkő is árulkodik, Illetve a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Zöldinfrastruktúra Akciótervét is Radó Dezsőről nevezte el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb