Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

E-Co-Housing projekt: nincs erre példa országosan sem

Az E-Co-Housing, vagyis a Több mint lakóház projekt szakemberei átadták a további tájékoztatási és közösségépítő feladatokat a Zugló Önkormányzata Pályázati Osztálya képviselőinek, akik ma tartottak egy beszélgetést az AZTA Közösségi Műhelyben.

Ugyan más országokban ezt a lakhatási lehetőséget az emberek kifejezetten választják, itt Zuglóban önkormányzati bérlakásra jelentkező lakosokból fog állni a lakóközösség. A képzéseket, a közösségépítést azért is tartják fontosnak az önkormányzat munkatársai, hogy a beköltözők ismerjék meg, és alakítsák ki együtt a közösségi szabályrendszereket, amelyek segítségével akadálymentesen folyhat az élet az önkormányzat által fenntartott épületben.

Nemcsak Zugló Önkormányzatának járatlan ez az út, országos szinten sincs erre példa.

A leendő lakóközösség tagjai és az önkormányzat pályázati osztályának képviseletében Szuchy Zsuzsanna osztályvezető, Sáfárné Holy Krisztina és Fejér Máté munkatársak folytattak kötetlen beszélgetést, amelynek természetesen fő témája a leendő lakók részéről a szerződéskötés és a beköltözés időpontja volt. Az önkormányzat munkatársai a kérdésekre pontos választ még nem tudtak adni, de az épület mostani, ötvenszázalékos készenléti állapota alapján 2023 első félévének végét tartották reális időpontnak mindkét kérdésre válaszolva.

Emellett a projekthez tartozó elvárás részeként – a közösségi együttműködéseket segítve – beszélgettek a házon belüli munkacsoportok szervezéséről, a munkák tartalommal való megtöltéséről. Korábban közösen összeállítottak már egy komolyabb anyagot, amely szerint a házban szükséges lesz majd egy takarításért, közös beszerzésekért, a közösségi térért, a közösségi kertért felelős munkacsoport, ahogyan fontos lesz felállítani egy kommunikációs és koordinációs munkacsoportot is. A résztvevők azt indítványozták, hogy a beköltözést követően alakítsák ki ezek végleges feladatköreit.

Fotó: Balogh Róbert

Fejér Máté felvetette a lakógyűlés funkciójának fontosságát, melynek döntéshozói feladatköreit közösen kell meghatározniuk, továbbá a kommunikációs és konfliktuskezelési protokoll szabályrendszerét is a jövőben ki kell dolgozniuk. A házszabályzat is előkerült, amelynek alapjait az önkormányzat fektette le az E-CO-Housing rendszer alapján, ami ugyan szűkíti a mozgásteret, és amihez hozzátenni lehet, de elvenni nem. Fejér Máté ezért emelte ki a munkacsoportok működésének sokkal szabadabb mozgásterét.

Miközben az AZTA Közösségi Műhely nagytermében az eszmecsere zajlott, addig a külső térben a konyha elrendezését pontosították a leendő lakókkal. A következő közösségépítő tréninget januárban tartják majd.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb