Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Rejtőzködő fényképész: Nagy Miklós

Erdélyi tájak, népviseletbe öltözött emberek, a juhbemérés hagyományát megelevenítő színgazdag fotók vonják magukra a figyelmet a zuglói Civil Ház előcsarnokában, ahol a hónap végéig látogatható Nagy Miklós fotográfus Töredék című tárlata.

A fotográfus párja, Juhász Katalin néprajzos művésztanár – aki a zuglói Arany János Művészeti Iskola néptánctanára volt, most a szintén zuglói Aranyak Egyesület tanára –  a 2003-ban fiatalon elhunyt művész születésének 60. évfordulójára tavaly tervezett egy emlékkiállítást, amit ezzel a tárlattal idén rendeztek meg.

Az Erdőfű zenekar hangulatteremtő autentikus népzenei felvezetése után dr. Jaczkó Sándor parókus megáldotta a kiállítást, majd Juhász Katalin beszélt Nagy Miklós pályájáról, aki a közgazdasági egyetem áruforgalmi szakán végzett, de diplomamunkáját szociológiai témából írta. Később műsorkészítői és segédoperatőri diplomát is szerzett, majd operatőrként dolgozott. Hagyományos fényképezőgépével kedvtelésből készített fotóin az erdélyi tájak, emberek mindennapjai, ünnepei jelennek meg, nem beállított mosolygós pózokon, hanem az élet ellesett, természetes pillanatain keresztül. Megörökített szokásokat, készített képeket az otthon felravatalozott halottakról, vándorcigányokról. „Vonzották a keresztek, talán így kereste a sorsot – tette hozzá Juhász Katalin. – Töredék volt az ő élete. Munkáinak csak egy töredéke az is, ami ki van állítva, de ezekből a részletekből összeáll egy teljes kép azokról a tájakról, emberekről, amelyeket fényképezett.”

Végezetül Nagy Nándor grafikus méltatta a művészt Csoma Gergely írását hívva segítségül:

„Miklós többnyire színekben gondolkodott, hiszen jól tudta, hogy az erdélyi táj, a Mezőség, Gimes, Moldva területei népviseletének színgazdagsága megkívánta ezt.”

Különös látásmód, visszahúzódás, megfigyelés jellemezte Nagy Miklóst. Rejtőzködő fényképész volt.

Nagy Miklós fotóhagyatékát a néprajz iránt érdeklődők a Hagyományok Házában tekinthetik meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb