Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Rend van a Bosnyák téren

Tisztelt Zuglóiak!

A Facebookon a Bosnyák térrel kapcsolatosan megjelent kritikára reagálva tájékoztatom Önöket a polgármesterségem egy éve alatt hozott, a térrel kapcsolatos intézkedésekről, tényekről.

A Bosnyák teret mint Zugló nagyobb közösségi tereit (Tisza István tér, Báthory István tér, Puskás Ferenc Stadion metróállomás, Örs vezér tere) a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata, Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysággal, valamint a Zuglói Önkormányzati Rendészettel és a Zuglói Polgárőrséggel együttműködve folyamatos felügyelet és karbantartás alatt tartja.

Tudjuk, hogy e közterületek állapota nagymértékben befolyásolja szubjektív biztonságérzetünket. Annak érdekében, hogy a zuglóiak szubjektív biztonságérzete javuljon, polgármesteri tisztségem egy éve alatt az alábbi intézkedések történtek, illetve az alábbiakat tervezzük tenni.

Először is engedjék meg, hogy a Facebook-bejegyzésben bemutatott fényképfelvételekre reagálva tájékoztassam Önöket, hogy azok körülbelül egy éve készültek, így megnyugodva teszem közzé azon fényképeket, amelyek 2020 év második félévében készültek és a valós, jelen helyzetet örökítik meg.

 

– Meglátásom szerint egy jól átlátható, a közvilágítást nem akadályozó növényzet alapeleme egy biztonságosan használható, élhető közösségi térnek. Ezért a Bosnyák tér, a Tisza István tér, illetve a Báthory István park esetében a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. városüzemeltetési osztálya közreműködésével szakemberek felügyelete mellett engedélyezett frissítő metszésre került sor úgy, hogy a zöld populáció formázása a növényzet sérelme nélkül valósult meg. A növényzet frissítő metszésének eredményeképpen a fent felsorolt terek ma átláthatók, jól megvilágítottak, biztonsággal átjárhatók. Azokat óvodás csoportok, gyermekes családok, idősek egyaránt nyugodt körülmények között használhatják, és a fényképek tanúsága szerint használják is.

– A Facebook bejegyzésben is szereplő szemeteléssel a kezdetben hatóságunk is szembesült. Közfoglalkoztatott kollegáink az alábbi időpontokban és rendszerességgel takarítják a fenti három park területét: a Bosnyák téren és a Tisza István téren hétfőtől péntekig napi 8 munkaórában, míg a Báthory István parkban hetente két alkalommal takarítanak. A Bosnyák téren elhelyezett szeméttároló edények állapota annak nem rendeltetésszerű használata miatt több esetben kifogásolható. A szeméttároló edények rendbehozatala, eredeti állapotukban való megtartásuk és ürítésük folyamatos feladat, amelyet hivatalunk ellát.

– Sajnálattal tapasztaltuk mi is, hogy vannak, akik nyilvános vécének használják a parkok területét, bokrait, fáit. Ennek megelőzése és megszüntetése érdekében a rendészeti szervek – amennyiben a térfigyelő kamerán, vagy járőr vizuális észlelése folyamán ilyet tapasztalnak – a jogkörükben eljárva szankcionálják az ilyen eseteket. Önkormányzatunk korszerű, naponta takarított nyilvános vécét üzemeltet, azonban azt tapasztaltuk, hogy az a környezetbe beolvadó zöld színe miatt nehezen észrevehető, ezért a terveink között szerepel a nyilvános illemhely külső felületének rekonstrukciója, a környezetéből való kiemelése, valamint az illemhely helyét, irányát, távolságát jelző tájékoztató táblák kihelyezése, ezzel is ösztönözve az arra járókat a nyilvános vécé használatára.

Ahhoz, hogy a kialakult rend a fenti parkokban a zuglóiak biztonságos, nyugodt kikapcsolódását, pihenését a továbbiakban is szolgálja, a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága a Zuglói Önkormányzati Rendészettel együttműködve, segítségül hívva a „Szomszédom a rendőr” programot, a Bosnyák parkban visszatérő fokozott ellenőrzéssel lát el járőrszolgálatot.

Nagy figyelmet fordítunk a park melletti Zuglói Páduai Szent Antal Plébánia egyházi vezetőivel arra is, hogy a vasárnapi misék során a hívek érkezése és távozása konfliktusmentesen történjen.

Ugyancsak a Bosnyák park biztonságát szolgálja a Zuglói Önkormányzat által üzemeltetett, szabadnapos rendőrök által figyelt térfigyelőkamera-rendszer is. A zuglói térfigyelő rendszer több mint kétszáz kamerájából 19 darab tartja szemmel a Bosnyák tér közvetlen és közvetett környékét, ebből 9 darab a Bosnyák parkot figyeli. A térfigyelő rendszer felvételei alapján ebben az évben is több alkalommal kezdeményeztünk rendészeti intézkedést jogsértés esetén.

Természetesen ezen erőfeszítések mellett is előfordulhatnak olyan tevékenységek, amelyek elkerülik hivatalunk, a rendészeti hatóságok figyelmét. Hiszem és vallom, hogy csak közösen, közös erővel tudjuk köztereinket, lakókörnyezetünket rendben tartani. Ennek megvalósításához szükség van Önökre is. Amennyiben olyan tevékenységet, állapotot, jelenséget tapasztal, amely véleménye szerint nem összeegyeztethető a társas együttélés szabályaival, kérem, jelezze az alábbi kommunikációs lehetőségeken.

A Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. Rendészeti Ügyeletet működtet közbiztonsággal, köztisztasággal, vagyonvédelemmel kapcsolatos lakossági bejelentések megtételére a nap 24 órájában, a hét minden napján. Az ügyeleten szolgálatot ellátó munkatársaink a szükségesnek ítélt helyzetben közbiztonsági járőrt tudnak a helyszínre irányítani.

 A Zuglói Rendészeti Ügyelet a +36 1 2 11 22 33-as telefonszámon érhető el.

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának támogatásával a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízotti állomány tagjaival együttműködve valósítja meg a „Szomszédom a rendőr” programot. (http://www.zknp.hu/szomszedom-a-rendor-program/), amelynek keretében közösségi rendészeti eszközökkel segítjük az itt élőket.

Valamint segítséget kérhet a 112 segélyhívószámon is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb