Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Rendszeres mozgással megelőzhető a csontritkulás

Előadásokkal zárult a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (ZEFI) egy héten át tartó ingyenes csontsűrűség mérési programja. Reumatológus és gyógytornász is beszélt a betegségről, a megelőzéséről.

Április első hetében összesen 189 zuglói csontsűrűségét mérték meg a ZEFI munkatársai a szűrővizsgálatokon. A megjelentekből 57 embert kellett reumatológushoz küldeni. – Ez a vizsgálat főként idősebbeknek ajánlott, a nőknél 55, a férfiaknál 65 éves kor fölött javasolt – mondta Szécsi Emese, a ZEFI vezetője, hozzátéve, akadt ugyanakkor már olyan, harmincas éveiben járó páciensük, akinél diagnosztizálták a betegséget.

Fotó: Képszerkesztőség

A Cserepesházban megtartott záróeseményen dr. Pávich Anna, a ZESZ reumatológusa és Koczur Anna gyógytornász tartott előadást. A szakorvos hangsúlyozta, a jó csont szilárd és rugalmas. Rámutatott, hogy a csontok 30 éves korig fejlődnek, ezt követően a csontritkulás kialakulásának okairól beszélt. Mint mondta, ebben szerepet játszik a genetika, a fiatalkori behatások, a hormonok, más betegségek, gyógyszeres kezelések. Ha pedig már kialakult a betegség, akkor kalciumpótlással, D-vitamin bevitellel, gyógyszerekkel kezelhető, emellett meghatározó szerepe van a gyógytornának.

A gyógytornász kiemelte, hogy a csontritkulás fiatal korban előzhető meg. Elengedhetetlen a rendszeres mozgás, a kalciumban gazdag táplálkozás, kerülendő a túlzott kávé és alkohol fogyasztás, a dohányzás. A mandula, a dió, a brokkoli, a sóska, a káposzta, a cékla és a retek fogyasztása ugyanakkor kifejezetten ajánlott. Ha pedig már diagnosztizálták a betegséget, minden esetben szükséges az egyén és a csontok állapotától függő gyógytorna.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb