Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Richter József 70 éves – A Nagycirkusz pedig 50 lett

Idén ünnepli ötvenedik évfordulóját a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete. És idén ünnepli hetvenedik születésnapját az intézmény egyik legsikeresebb igazgatója, Richter József.

– Két dologra nagyon büszke vagyok: egyrészt hogy ötven évvel ezelőtt a családommal közös produkcióval avathattuk fel a mai Nagycirkuszt, illetve hogy az elmúlt ötven évben a Richter família négy generációja is a porondra léphetett a városligeti manézsban. A szüleim, mi, a két fiam, Flórián és Józsi után immár a két unokám, Kevin és Angelica is bemutatkozott a nagyközönségnek.

A Fővárosi Nagycirkusz az ötvenéves jubileumra időzítette Dinasztiák című előadását, amit a járványra való tekintettel sajnos csak online élvezhet a közönség. A produkcióval a hazai artistaművészet előtt szerettek volna tisztelegni. Az április 18-ig műsoron lévő programban a legnevesebb hazai cirkuszi családok, a Donnert, az Ádám és természetesen a Richter is bemutatkoznak.

Fotó: Richter

– Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy a cirkusz jelenlegi vezetése nem feledkezett meg rólam, és a február 13-ei premier szünetében pódiumra szólítottak, ahol Fekete Péter igazgató külön is gratulált a születésnapom alkalmából. Az is nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy születésnapomon Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, illetve Zugló nevében Tóth Csaba országgyűlési képviselő is személyesen köszöntöttek.

Február 15-én folyamatosan csörgött Richter József telefonja. Hívták őt Svájcból, Franciaországból, Németországból. Hívták őt mindenhonnan, hiszen a világ számos pontján jól ismerik. 

Neves artista családból származom. Eleinte édesanyámmal közösen léptünk fel, majd miután feleségül vettem a híres Renz Cirkusz igazgatójának lányát, Carolát, már a párommal közösen jártuk a világot. Kézen egyensúlyozó művészből édesapám hatására állatos artista lettem. Az első elefántomat (Jubilee-t) a Fővárosi Állat- és Növénykerttől vásároltam, aki aztán a világ cirkuszainak nagy sztárja lett. 

Fotó: Richter

1983-ban forgatták a 13. James Bond-filmet, a Polipkát, Roger Moore főszereplésével. Na meg Richter Józseffel és az ő elefántjaival. A zuglói művész elmondása alapján a forgatások szünetében jókat beszélgetett a világhírű színésszel. Mint ahogyan jó munkakapcsolatot ápolt Gina Lollobrigidával vagy a hetvenes évek német futballikonjaival, Sepp Maierrel és Franz Beckenbauerrel, akikkel szintén felléphetett. Pályafutása során találkozott Grace Kellyvel, a hollywoodi sztárból lett monacói hercegnővel, illetve fiával, Albert herceggel is, akitől 1974-ben az Ezüst Bohóc-díjat is átvehette. 

– Ma már leginkább csak az általam alapított és a kisebbik fiam által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz, illetve a nagyobbik fiam, Flórián utazócirkuszának ügyeit, programjait szervezem. Ezek is teljes egészében lekötik az energiámat. A sikerekről pedig az Arany Bohóc-díjas fiaim, illetve tehetséges unokáim gondoskodnak. De ez így is van rendjén egy artista dinasztiában.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb