Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szerezze be a három testőrt, hogy biztonságban legyen otthon!

A három testőr OKF grafika

FÜSTÉRZÉKELŐ

Ha nem vagyunk elég körültekintőek, otthonunkban sok minden okozhat tüzet. Tűzhelyen felejtett ételek, vasalódeszkán felejtett vasalók, túlterhelt elektromos hálózat, vagy akár elektromos zárlat – ezek mind okozói a lakástüzeknek.

A füstérzékelő nagy hanggal, időben figyelmeztet minket arra, hogy tűz keletkezett, így azt még időben el tudjuk oltani, vagy ki tudunk menekülni otthonunkból és segítséget tudunk kérni.

 

SZÉN-MONOXID-ÉRZÉKELŐ

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, csendes gyilkosként is emlegetik. A gáz otthonunkban főként a nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezések használata közben termelődik. A nyílt égéstér azt jelenti, hogy látjuk az őrlángot a készülékben és be is tudunk nyúlni az égéstérbe. Ilyen készülékek a teljesség igénye nélkül az ilyen típusú gázkonvektorok, az átfolyós vízmelegítők, gázkazánok, cserépkályhák és a kandallók.

A nyílt égéstér jellege miatt még akkor is képződhet szén-monoxid, ha a készülék tökéletesen karbantartott és hibamentes.

A közhiedelemmel ellentétben a gázt a háziállatok nem tudják kiszagolni!

Egyetlen módszer van arra, hogy megtudjuk, szén-monoxid került az otthonunk légterébe, ez pedig a szén-monoxid-érzékelő használata. Ezek a készülékek nagy hanggal figyelmeztetnek minket arra, hogy veszélyes koncentrációjú szén-monoxid képződik, így még időben meg tudjuk tenni az életmentő intézkedéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtalálható a készülékek hatóság által bevizsgált pozitív és negatív listája.

KÉZI TŰZOLTÓKÉSZÜLÉK

Van egy eszköz, amelyet egyre többen használnak otthonuk biztonságosabbá tételére: ez a tűzoltókészülék. A tűz kezdeti szakaszában egy kézi tűzoltókészülékkel bátran, időben el tudjuk oltani a lángot, mielőtt az többmilliós kárt, vagy tragédiát okozna.

Minden háztartásba javasoljuk, ahogyan az autókba is.

A tűzoltókészülék a legtöbb szupermarketben megtalálható.

 

ELŐZZÜK MEG A KONYHATÜZEKET!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb