Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Takarókat és teát vittek a hajléktalanoknak a szocialista képviselők

Három kocsival, egész hajnalig járják a kerületet a zuglói polgárőrök, hogy ellenőrizzék a hajléktalanok hogylétét, és meleg étellel, itallal kínálják őket. Az extrém hideg miatt felhívást tettek közzé, hogy aki tud, segítsen nekik a járőrözésben. Kedd este az MSZP Zuglói szervezetének képviselői tartottak velük az utcán élők felkeresésében.

Kardos Pál, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, egész télen járőröznek, de az elmúlt napok rendkívüli időjárása miatt fokozták az ellenőrzést. Hajnali háromig három kocsival járják a kerületet, az itt élő hajléktalanok többségét már név szerint ismerik. Minden látogatásunk alkalmával megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy jöjjenek be velünk egy melegedőbe, de tízből kilencen ezt elutasítják – mondta Kardos Pál. Hiába hozunk nekik meleg ruhákat, forró italt és nézünk rájuk többször is egy éjszaka, sajnos ez sem garancia arra, hogy nem történik tragédia – tette hozzá.

Az MSZP Zuglói szervezetének felajánlására kedd este polifoamokat, takarókat, ételt és meleg teát vittek az érintetteknek. Az adományok kiosztásában Hajdu Flórián alpolgármester, Hevér György, a szociális bizottság elnöke és Sokacz Anikó, a szociális bizottság alelnöke is részt vett. Frakciónk nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a lakásokban, de nehéz körülmények között élőknek is szeretne segíteni. Ezért kezdeményeztük a legutóbbi testületi ülésen, hogy idén januártól a rászoruló zuglói nyugdíjasok fűtéstámogatást kapjanak a téli szezonban – hangsúlyozta Hajdu Flórián.

Fotó: Képszerkesztőség

A kedd esti járőrözés során a képviselők és a polgárőrök először a Németpróna utca – Rákospatak utca környékén, majd a Csömöri felüljáró pillérénél, illetve a Mexikói úti töltésnél keresték fel az utcán éjszakázó hajléktalanokat. A 41 éves István tíz éve él a szabad ég alatt, két hónapja a Rákos-patak menti töltés oldalában, harmadmagával.
Született zuglói vagyok, a Bosnyák téren volt lakásom. Részben az én hibám, hogy idáig jutottam, nem becsültem meg, amim van – mesélte, miközben átvette az adományokat. – Eszem ágában sincs bemenni sehová, itt a magam ura vagyok, és a cuccaimat sem hagynám itt. Mindenem megvan: annyi ételt kapok a közeli piacról, hogy három hétre előre jól lakok, és tele vagyok meleg ruhákkal. Hajnalra nemhogy fáznék a sátorban, sokszor még meg is izzadok – magyarázta.

A Csömöri felüljáró alatt élő László és barátja szintén nem akart meleg szálláshelyre menni, még éjszakára sem. Mint mondták, van két kutyájuk, azokat nem hagyhatják ott, gondoskodniuk kell az ebekről. Dórikánk, a harmadik lakótársunk viszont tegnap elment az urakkal. Lázas volt, úgyhogy kórházba vitték – mondta a 67 éves hajléktalan. Mi, férfiak jól megvagyunk. Öt éve lakunk a pillér belsejében, van három szobánk, rendes ágyon alszunk, és nemrég gázpalackot is vettem, hogy meg tudjuk melegíteni az ételt.

Sokacz Anikó, a szociális bizottság alelnöke arról beszélt, nagyon fontos, hogy már fiatal korban segítsék a hajléktalansággal veszélyeztetett embereket, szorgalmazzák azok munkavállalói képességét, mert később, ha már perifériára szorultak és lelkileg, pszichésen megviseltek lesznek, egyre nehezebben fogadnak el segítséget. A járőrözés végén Hevér György, a szociális bizottság elnöke megköszönte a rendvédelmi- és a segélyszervezetek áldozatos munkáját, mert a napokban mindannyian 24 órás műszakban dolgoznak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb