Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tartós hőségre figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a tartós hőség miatt.

Az OMSZ arra figyelmeztet, hogy a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja a hét utolsó napján, ezért az érintett területeken másodfokú hőségriasztást rendeltek el.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni ugyanakkor a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

További információk:

  • http://www.katasztrofavedelem.hu
  • A hőségriasztás fokozatairól beszél, és további hasznos tanácsokat ad az alábbi videóban Dr. Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa: http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE
  • Arról, hogy hogyan védekezhet a hőség ellen, hogyan öltözködjön és mit fogyasszon, IDE KATTINTVA tudhat meg többet, a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól és a tűzmegelőzésről szóló lakossági felhívást pedig IDE KATTINTVA olvashatja.
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb