Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Teljesítmény-követelményt határoztak meg a cégvezetőknek

A kerület zajvédelmi rendeletének módosítása, 2024-re szóló intézményi földgáz- és villamosenergia pályázat lezárása, értékesítésre szánt önkormányzati tulajdonú ingatlanokon be nem építhető zöldfelületek kijelölése – többek között ezekről döntött a képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén. Határoztak még az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiban ténykedők díjazásáról, a társaságok vezetőinek teljesítmény-követelményeiről, együttműködési megállapodás megkötéséről és közterület elnevezéséről is.

A képviselők módosították Zugló közösségi együttéléssel és zajvédelmével kapcsolatos rendeletét. Erre azért volt szükség, mert a lakosság részéről számos panasz érkezett a Polgármesteri Hivatalba hétköznapokon az esti órákban, vasárnap és ünnepnapokon a társasházakban, vagy más létesítményekben végzett építési munkák, építőanyag rakodás, illetve motoros fűnyírás okozta, pihenést zavaró zajok miatt.

A jelzett problémák orvoslására a képviselő-testület elrendelte, hogy zajt okozó építési, vagy az ehhez kapcsolódó szállítási és rakodási, valamint a zajos felújítási munkák, illetve motoros fűnyírás, fakivágás, egyéb zöldfelület fenntartásával kapcsolatos munka hétköznap legfeljebb 8 óra és 19 óra között, szombaton és pihenőnapokon legfeljebb 9 óra és 18 óra között végezhető. Építési telken új építésű beruházás esetén este 22 óra és reggel 6 óra között csak a jogszabályban rögzített zaj- és rezgésterhelési határértéket meg nem haladó tevékenység folytatható.

Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) felszólalásában kifejtette, a legnagyobb zajt a kerület felett áthaladó repülőgépek és a vonatok okozzák. Ez 15 éve egyre növekvő probléma, ebben az ügyben is lépni kellene.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Energiabeszerzés

A grémium eredményesnek nyilvánította az önkormányzat és intézményei számára meghirdetett földgáz- és villamos energiaszállításra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Mindkét pályázatra öt-öt cég nyújtotta be ajánlatát. A képviselők döntése alapján 2024-ben a földgázt és a villamosenergiát MVM Next Energiaszolgáltató Zrt. biztosítja Zugló számára.

Vida Attila képviselő (LMP) kérdésére válaszolva Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) elmondta, a pályáztatás eredményeként 2024-ben a kerületnek a korábbihoz mérten 1,1 milliárd forinttal kevesebbet kell fizetni az energiáért.

A képviselők teljesítmény-követelményeket határoztak meg a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft., a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. és Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-profit Kft. ügyvezetője számára teljesítménybérük megállapításához. A testület a vezérigazgatók teljesítménybér maximumát egy évre eső 12 havi átlagkeresetük 50 százalékában állapították meg. Az önkormányzati tulajdonú társaságok vezetői a prémiumra a teljesítmény-követelmények megvalósulásának arányában lesznek jogosultak.

Dr. Juhász-Pintér Pál képviselő (Fidesz) bejelentette, frakciója nem támogatja az előterjesztést, mert az nem alkalmas a vezetői teljesítmény mérésére, ugyanis a feladatok mellé nem rendel mérőszámokat és az értékelés helyenként szubjektív elemeket tartalmaz.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) kiemelte, eddig nem volt az önkormányzati cégek vezetőinek ösztönzését szolgáló teljesítmény-követelmény. Egy év után leszűrik a tapasztalatokat és ahol szükséges ott változtatnak a rendeleten.

Várnai László azt mondta, a teljesítmény-követelmény elvével egyetért, mert az a versenyszféra felé mutat, azonban a közelmúltban emelték minden cégvezető fizetését 20 százalékkal, ha ez nem történt volna meg, akkor támogatná a javaslatot.

A képviselő-testület módosította az önkormányzati tulajdonú a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft., a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. és Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagjainak és elnökeinek a tiszteletdíját. Az infláció kompenzálására a felügyelőbizottságokban tevékenykedők egységesen 20 százalékos béremelésben részesültek.

Szerződéskötés

A képviselő-testület úgy döntött, megállapodást köt a védőnői feladatellátásban érintett önkormányzati vagyontárgyak használatáról a Zuglói Egészségügyi Szolgálattal és az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórházzal (ÉPC – HK).

Mint ismeretes, július 1-el az iskola-egészségügyet kivéve kikerült a települési önkormányzatok feladatköréből a területi védőnői ellátás. A zuglói önkormányzat által eddig biztosított védőnői szolgálat az ÉPC – HK-hoz kerül. A további feladat ellátás az önkormányzat és az ÉPC – HK együttműködésében történik, melynek keretében Zuglónak kell biztosítani a szükséges létesítményeket, azok fenntartását és üzemeltetését.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) úgy vélte, az átszervezés az állam részéről nem volt előkészítve, a kivitelezés kaotikus, így akadozhat a védőnői ellátás. Még mindig számos nyitott kérdés van, a helyzethez mérten igyekeztek a lehető legjobb szerződést összeállítani, reméli, az ÉPC – HK elfogadja a megállapodást. A védőnői helyek működtetésére biztosított 30 ezer forint nem fedezi az üzemeltetési költséget. Az átszervezéssel már nem az önkormányzat a védőnők foglalkoztatója, így nem adhat számukra béren kívüli juttatást, ami ellátási problémához vezethet.

Hevér László György képviselő (DK) reményét fejezte ki, hogy a védőnői szolgálat állami hatáskörbe vonásával nem csorbul a gyermekvédelem, mert ezen a területén a védőnőknek is van felelőssége.

A testület támogatta a Fővárosi Közgyűlés azon kezdeményezését, hogy a Verona angyalai sétány – Olof Palme sétány – Hősök tere – Városligeti Műjégpálya főépülete által határolt területrészt Kronberger Liliről nevezzék el. Kronberger Lili a női műkorcsolya magyar úttörője, a magyar sport első világbajnoka. Négyszer szerzett világbajnoki címet. Kodály Zoltán ösztönzésére kezdte gyakorlatait zenére bemutatni. Férjhezmenetele után abbahagyta a versenyzést.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Zöldítés

A képviselők arról is döntöttek, hogy az Egressy út 102–104. és Angol utca 28.– Egressy út 106. számú alatti önkormányzati tulajdonú telkeken be nem építhető, közhasználatú zöldfelületet alakíttatnak ki. Ezt Zugló erre a területre érvényes építési szabályzatában, a telkek eladására kiírt
pályázatban, valamint az adásvételi szerződésben is rögzítik.

A vita során Kinisch Andrea képviselő (DK) bejelentette, hogy mint a körzet képviselője nem támogatja a javaslatot, mert a beterjesztésben szereplő területek közelében élők nem akarják, hogy újabb lakóházak épüljenek, ugyanis szerintük már így is túlépített a környék. A lakók azt szeretnék, ha ezeken az ingatlanokon az önkormányzat zöldfelületet hozna létre. Igényük alátámasztására már 1200 aláírást gyűjtöttek.

Horváth Csaba polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy telkek eladása az idei költségvetésben is szerepel, amelyet a körzet képviselője is megszavazott. Ha az eladás meghiúsul, forrás hiányában valamelyik fejlesztésről le kell mondania az önkormányzatnak. A lakossági észrevételeket figyelembe véve a környéken összességében mintegy 6000 négyzetméter új zöldfelületet kerül kialakításra.

Vida Attila felszólalásában kiemelte, Zugló bevételei a válság és a kormányzati elvonás miatt jelentősen megcsappantak, fejlesztésre az önkormányzat csak vagyontárgyai értékesítéséből tud forrást biztosítani. A javaslatban a korábbi elképzeléssel ellentétben már csak 180 lakásos beépítés szerepel és jelentősen megnövekedett a zöldfelület mérete.

Várnai László is jelezte, hogy nem szavazza meg az előterjesztést. Úgy vélte, a fejlesztések forrását nem ingatlanértékesítésből, hanem az önkormányzat hagyományos bevételeiből kellene megvalósítani. Ezek közé tartozik egyebek mellett a helyiségek bérbeadása, amelyek fele jelenleg üresen áll, a bérlakások miatti tartozások beszedése, mert több száz milliós a kintlévőség. A területet nem kell értékesíteni, ha a lakosság házak helyett parkot szeretne, azt kell építeni.

A grémium a döntés előtt meghallgatta a ZöldZugKör képviseletében szót kérő Erdei Mónikát, aki kifejtette, több mint ezer kiszuglói kéri, hogy ne építsék be a két telket, a testület vegye le a napirendről a javaslatot és alakítsák át városi zöldterületté az ingatlanokat.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb