Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Teljeskörű IPA kompenzációt kér a főpolgármester

Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell adnia a kormánynak az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatok számára  – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetését követő sajtótájékoztatón.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülése után Karácsony Gergely elmondta: a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte az egyeztetésen. Ennek technikai megoldása már körvonalazódik a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések esetében és semmi ok nincs, hogy ez ne valósuljon meg a nagyobb településeknél is.

A politikus kihangsúlyozta: az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockáztatni, ezért is követelik a teljeskörű kompenzációt.

A főpolgármester arra kérte a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be a teljes iparűzési adót, mert a gazdaság szereplői számára is fontos, hogy a fővárosi közszolgáltatások ne sérüljenek.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely szerint az egyeztetésen világossá vált, hogy szakmai államtitkári szinten elképzelés sincs arról, hogy az önkormányzatokat hátrányosan érintő döntéseknek milyen kompenzációja lesz a 25 ezer főnél nagyobb települések esetében.

A főváros vezetője arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt a tavalyi és az idei évben optimista becslések szerint is mintegy 80 milliárd forint bevételkiesése lesz a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak. Ennek felét a kormány által biztosított iparűzési adókedvezmény teszi ki. Karácsony Gergely hozzátette: pontos információk hiányában valószínűnek tartja, hogy a kormány nem nagyon tervez kompenzációt, amit elfogadhatatlannak tart.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere csalódottságának adott hangot, mert, mint fogalmazott, az államháztartás jelenlegi helyzetéről ugyan adtak tájékoztatást, de arra nem kaptak választ, hogy miként próbálják a központi költségvetésből kárpótolni a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb