Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Több ezer növénnyel gazdagodott a revitalizált patakszakasz

Finiséhez érkezett a Rákos-patak Mogyoródi út – Egressy út közötti szakaszának a revitalizációja. Már folyik a gyepesítés, a fák, cserjék és évelőnövények telepítése. A faültetésbe bekapcsolódott Horváth Csaba polgármester és Szabó Rebeka alpolgármester is. A két politikus korai juharokat ültetett a patak menti sávban.

– Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a patakpart megújítása során hazánkban őshonos fa- és növényfajok kerüljenek – fejtette ki Szabó Rebeka, hozzátéve: ezek természetközeli élőhelyet biztosítanak a madaraknak és más állatoknak, valamint a beporzó rovarok számára. Az alpolgármester arra is kitért, hogy a meglévő fák mellé 88 facsemetét ültettek el, ezek között megtalálható a hárs, a korai juhar, a kocsányos tölgy, illetve a madárberkenye is. Utóbbi termése táplálékul szolgál a madaraknak.

– A fákon túl több ezer évelő növény és cserje kapott helyet a vízfolyás mentén, melyek búvóhelyül szolgálhatnak a különböző állatfajoknak – tájékoztatott az alpolgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy javaslatára vízparti növények is kerültek a megújított területre, így az arra járók nefelejccsel, füzénnyel, mocsári gólyahírrel és fekete sással is találkozhatnak. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a patak kanyargóssá tételével kedvezőbbé váltak a halak életfeltételei. A mederdiverzitás növelése érdekében egyeztetéseket kezdtek a patakot üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művekkel, hogy termésköveket helyezhessenek el a vízben, mert az így létrejövő öblözetek ívóhelyül szolgálhatnak a halaknak.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

– A növények ültetése azt jelzi, hogy befejezéséhez érkezett a Rákos-patak Mogyoródi út – Szugló utca közötti egy kilométeres szakaszának a revitalizációja – jelentette ki Horváth Csaba, megjegyezve: a három ütemben megvalósuló beruházás Mogyoródi út – Szugló utca közötti két szakasza már korábban elkészült, míg a főváros TÉR_KÖZ pályázatán elnyert támogatásból megépülő harmadik részen november közepére fejeződnek be a munkálatok. Ennek az etapnak az ünnepélyes átadása december elején várható.

A polgármester kiemelte, a sétányok és a patakpart kialakításával a munkálatok nem értek véget, még hátra van a kerékpárút megépítése, amely az Európai Unió EcoVeloTour programja keretében valósulhat meg. Ennek részeként – mintaprojekt keretében – már elkészült a Mogyoródi úti sportpályánál az okos kerékpáros pihenőhely.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb