Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Több fasor is megújul a kerületben

Októberben elkezdődött a négy utcát érintő teljes fasor-rekonstrukció és a faápolási munka. Az őszi felújítás, faültetés a Kerékgyártó utcát, a Cinkotai utat, a Telepes utcát, valamint a Szugló utca Róna utca és a Szuglói körvasútsor közötti szakaszát érinti.

A fasorok fáit független kertészeti szakértők egyenként vizsgálták, majd megállapították az elvégzendő faápolási, fakivágási és pótlási munkákat, amelyek az ápolással, gallyazással, kivágással kezdődnek, a fagyok beálltáig pedig gödörásással, ültetéssel folytatódnak.

Az őszi fasor-felújítási munkák keretein belül a Kerékgyártó utcában 79, a Cinkotai úton 28, a Telepes utcában 11, a Szugló utcában pedig 63 elöregedett, száraz, beteg, balesetveszélyes fát kellene kivágni. A tervek szerint a Kerékgyártó utcában 172, a Cinkotai úton 49, a Telepes utcába 23, a Szugló utcába 63 fát telepítenek.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök elmondta, a klímaváltozás mellett több károsító tényező is éri a fákat. – Az autók és a zöldfelület harca folyik a kerületben. Sokan szabálytalanul parkolnak a fák közé, ami több problémát is okoz. Az egyik, hogy az autók betömörítik a talajt, amin elfolyik az esővíz, így az nem jut el a fák tövéig, ettől pedig azok kiszáradnak. A másik, hogy óhatatlanul is nekimennek a fáknak, amiknek megsebesül a törzse, elindul egy gombásodási folyamat, megkezdődik a pusztulás – magyarázta a kertészmérnök, hozzátéve, az sem tesz jót, ha a kutyák megjelölik a növényeket.

Fotó: Balogh Róbert

A fasorok felújítását, valamint fenntartási munkálatait az önkormányzat által megbízott vállalkozók, szakemberek végzik, kivéve a Telepes és a Szugló utcában. Ott a Tízezer fát Budapestre faültetési program keretében a főváros látja el a feladatot. Dékány Szilveszter, a FŐKERT Nonprofit Zrt. kommunikációs és PR csoport vezetője arról tájékoztatott, hogy az említett két utcán felül a Nagy Lajos király útján 66, a Csömöri úton 29 facsemetét ültetnek, továbbá az előkészítési munkálatokat, valamint a fák három éves fenntartását és garanciáját is vállalják.

Megyeri Szabolcs mind a négy, a fasor-felújítási munkálatokban érintett utcában lakossági fórumot tart. Az elsőt október 11-én a Kerékgyártó utcában szervezték, amelyen részt vett mások mellett Pécsi Diána, a körzet önkormányzati képviselője és Sógor László, a környezetvédelmi bizottság elnöke is. A Telepes utcában október 21-én 15 órától, a Cinkotai úton ugyanaznap 17 órától, a Szugló utcában pedig a fakivágási engedélyek megérkezése után lesz tájékoztató. Ha valakinek kérdése van a fasor-felújítási munkákkal kapcsolatban, a +36 30 965 0495-ös telefonszámot hívhatja.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb