Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Több földutat is szeretnének leaszfaltozni

Sikeres pályázat esetén újabb négy útszakasz kaphat szilárd burkolatot Zuglóban a Budapesti Útépítési Program idei második ütemében – derült ki a képviselő-testület ülésén. A kerület vezetői ezen kívül döntöttek még pályázat kiírásáról, ingatlan fejlesztésről és vagyontárgy átvételről is.

Az ülés megkezdése előtt Victora Zsolt képviselő (MKKP) arra hívta fel a testület figyelmét, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a Bosnyák tér melletti leendő városközpont területét, amely fölött így az önkormányzat elvesztette a kontrollját.

Victora Zsolt felszólal

Horváth Csaba polgármester (MSZP) ennek kapcsán kiemelte: a területre akár pláza is épülhetne, mert érvényes építési engedély van rá. Egyeztetnek a beruházóval, aki nem kíván a kormányhatározat nyújtotta előnyökkel élni. Az októberi ülésen várhatóan a testület elé kerülhet az övezetre vonatkozó területrendezési elképzelés.

Victora Zsolt arról is érdeklődött, hogy miért csúszik a Rákos-patak Mogyoródi út–Egressy út közötti szakaszának a fejlesztése. Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) elmondta: a Fővárosi Csatornázási Művek végzett munkát a területen, így azt csak jelentős késéssel vehette át a kivitelező.

A képviselők meghallgatták Schlekman Dávid zuglói lakost, aki azt kérte a városvezetéstől, hogy az Egressy út 102–106. és az Angol utca 55–59. szám alatti telken közpark és játszótér létesüljön, mert Kiszuglóban egyik sincs.

A felszólalás kapcsán Rozgonyi Zoltán frakcióvezető (Fidesz) azt kérte, az ilyen meghallgatást a jövőben csak napirendi ponthoz kapcsolódva engedélyezzen az ülést vezető, mert ezt írja elő az SZMSZ.

A testület úgy döntött, pályázatot nyújt be a Miniszterelnökséghez az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló zuglói közutak szilárd burkolattal történő ellátására. A Budapesti Útépítési Program idei második üteme keretében az önkormányzat négy utcában összesen 658 folyóméter út megépítéséhez bruttó 164,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kér, amelyhez biztosítja a tervdokumentáció költségét.

Az önkormányzat az igényelt támogatásból a Szuglói körvasút sor Pöstyén utca–Csömöri út, Majolika utca–Ilosvay Selymes utca közötti szakaszát, a Cserebogár utca 19–33., 45–51. házszámok közti etapját teszi szilárd burkolatúvá, figyelembe véve az ott élők kéréseit.

A képviselők arról is határoztak, hogy Zugló csatlakozik a 2022. évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, amelynek fedezetére 7 millió forintot szavaztak meg. Az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan „A” (már hallgató) és „B” (leendő hallgató) kategóriában hirdet pályázatot a szociálisan hátrányos helyzetű, zuglói lakhellyel rendelkező fiatalok számára. Az ösztöndíjra 2021. november 5-ig lehet pályázni. A támogatási kérelmeket december 6-ig bírálják el.

A grémium hozzájárult ahhoz is, hogy a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. és a Közép-pesti Tankerületi Központ együttműködési megállapodást kössön az önkormányzat tulajdonában lévő, Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által használt épület bővítésére.

A beruházás során emeletráépítéssel két nagy próbateremmel, könyvtárral, zeneoktatásra alkalmas tantermekkel és kisebb gyakorló termekkel bővül az épület, amelynek teljes energetikai felújítása is megvalósul.  A létesítmény zöldtetőt kap, és megújul a homlokzata is, amely során eltávolítják Makrisz Agamemnon bejárat melletti domborművét.

Testületi ülés

Fotók: Balogh Róbert

A városvezetés megállapodást ír alá a Nemzeti Sportközpontokkal az önkormányzat tulajdonában lévő Zuglói Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bővítése során létesített új szárny térítésmentes átvételéről is. A 246,8 millió forintos beruházással az iskolaépület 4 tanteremmel, szertárral, vizesblokkal, akadálymentes udvari bejárattal és felvonóval is gyarapodott.

A képviselő-testület Hevér László György, az MSZP frakcióvezetőjének javaslatára elnapolta a döntést arról, hogy a Gizella út 14–16. szám alatti telken az Európai Unió támogatásával épülő E-Co-Housing szociális bérlakás mellé további többlakásos ház épülhessen. Utóbbi értékesítéséből pótolnák az építőanyag és kivitelezési árak emelkedése miatt keletkezett hiányt, illetve a többletet bérlakás felújításra fordítanák.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb